Uz Dane hrvatskoga jezika 2024. godine, predavanje akademkinje Dubravke Oraić Tolić: “Zašto je Matoš aktualan i danas?

Uz Dane hrvatskoga jezika 2024. godine, Ogranak Matice hrvatske u Zadru priređuje predavanje akademkinje Dubravke Oraić Tolić: „Zašto je Matoš aktualan i danas?”. Predavanje će se održati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, na adresi Don Ive Prodana 1, u četvrtak 21. ožujka, s početkom u 18:00.

U spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika svake se godine obilježavaju  Dani hrvatskoga jezika. Deklaracija je nastajala i potpisivana u Matici hrvatskoj u Zagrebu, od 11. do 17. ožujka 1967.  Trideset godina kasnije, 28. veljače 1997., Zastupnički dom Državnoga sabora RH donio je Odluku o proglašenju spomen-tjedna Dani hrvatskoga jezika, u spomen na Deklaraciju iz 1967, a u svrhu promicanja, njegovanja te razvijanja kulture i čistoće hrvatskoga jezika u javnoj uporabi. Zamisao o održavanju Dana hrvatskoga jezika dao je pokojni akademik Ivo Frangeš na Matoševim danima u Tovarniku 1989. Ove godine posebno ističemo svoju radost i ponos što je na inicijativu Matice hrvatske Hrvatski sabor 26. siječnja 2024. donio  Zakon o hrvatskom jeziku, čime je Republika Hrvatska  stala uz bok europskih zemalja koje se svojim nacionalnim zakonodavstvom skrbe o vlastitu jeziku. Time se nakon desetljeća iščekivanja napokon ostvario san mnogih generacija hrvatskih domoljuba.

Akademkinja Dubravka Oraić Tolić, književna je teoretičarka, pjesnikinja, esejistica i prevoditeljica. Za svoj rad primila je brojna priznanja, između ostaloga i Državnu nagradu za životno djelo u području humanističkih znanosti za 2012. godinu i Nagradu HAZU 2013. za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj u području književnosti za knjigu Akademsko pismo. Redovita je članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2014. godine u Razredu za književnost. Potpredsjednica je Matice hrvatske (od 2018), kao prva žena u povijesti te institucije izabrana na tu dužnost.

Kao istaknuta kroatistica napisala je osobito poticajne radove o Antunu Gustavu Matošu, objedinjene u knjizi Čitanja Matoša. U svojim interpretacijama Matoševih djela Dubravka  Oraić Tolić pomiče analitički interes s teksta na kontekst, na društvene i kulturalne probleme i varijable, dok se rasprave pozicioniraju u interdisciplinarnom području.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...