Krenula puna berba vrgoračkih jagoda: “Neće ih biti u trgovačkim lancima!”

Krenula je puna berba vrgoračkih jagoda, rekao je gradonačelnik Vrgorca Mile Herceg na konferenciji za novinare koju je, povodom berbe, organizirala Udruga vrgoračke jagode. U sva tri vrgoračka polja, Jezeru, Rastoku i Bunini, počela je berba i ove godine očekujemo urod od oko 500 tona jagoda koja će se naći na tržnicama diljem Hrvatske, izvijestio je.

“Vrgoračke jagode ove godine neće biti u trgovačkim centrima”, kazao je predsjednik Udruge vrgoračka jagoda Milan Franić te dodao da su se trgovački lanci u Hrvatskoj odlučili za jeftiniju uvoznu jagodu niže klase, od 1 do 2 eura. Što se tiče kvalitete, u zadnjih 15 godina ovo će biti jedna od najboljih godina po okusu i mirisu vrgoračkih jagoda, ocijenio je.

Rekao je i da Vrgorac nudi jagodu 1. klase, koju uzgajivači daju po cijeni od četiri eura za kilogram.

“Većinu jagoda plasiram u Zagreb, na svoja maloprodajna mjesta i u veletržnicu, a ove godine očekujem prinos kao i dosadašnjih godina. Jagode neće biti dovoljno da pokrije hrvatsko tržište, jer se smanjio broj uzgajivača, pa stoga neće biti niti problema s plasmanom”, kazao je Mateo Grljušić, jedan od najvećih uzgajivača jagoda u polju Rastok, gdje jagode prodaje od 4 do 4.5 eura po kilogramu.

Uzgajivači jagoda iz Vrgorca iskazali su nezadovoljstvo medijima u Hrvatskoj jer se većinu tekstova o vrgoračkim jagodama ilustrira fotografijama uvozne nekvalitetnije jagode, gdje se, kažu, po slikama vidi da je to jagoda 2. i 3 .klase, koja je bila tjedan dana u transportu i nije u ambalaži s logom vrgoračke jagode, piše Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...