MIRIŠE IM NA SOCIJALIZAM Grad i ove godine bez proslave Praznika rada, grah će Zadranima dijeliti SDP

Mnogi će gradovi sutra imati proslavu Praznika rada, ali ne i Zadar. Nema to veze s blokadom proračuna – u Zadru je tako već godinama. Zadrani ne mogu doći na druženje uz porcije graha i glazbu, što se već desetljećima tradicionalno organizira u mnogim gradovima diljem Hrvatske.

S obzirom da je Zadar poznat i po tome da njegovi čelnici za Dan antifašizma, koji se inače obilježava u cijelom svijetu, ne žele polagati vijence na spomeniku palim borcima, uvriježeno je mišljenje kako proslavu 1. svibnja ne organiziraju jer im taj praznik “miriše” na bivši socijalistički sustav.

No, svi koji ovaj praznik žele proslaviti uz tradicionalne porcije graha sutra će ipak imati razloga za veselje – praznik će obilježiti zadarski SDP- Naime, oni to čine svake godine dijeljenjem karanfila, ali zadnjih godina i proslavom uz porcije graha. Predsjednik Gradskog odbora, Daniel Radeta, najavljuje da će napraviti maksimalno što mogu da građaniam omoguće proslavu ovog velikog praznika:

Bit će podjela graha, a gdje će to biti ovisi o prognozi s obzirom da za sutra najavljuju kišu. Ukoliko je bude, proslava uz podjelu fažola bit će na Trgu pet bunara, a ako je ne bude, imat ćemo akciju čišćenja plaže Kolovare, uz podjelu fažola i karanfila. Pratimo vremensku prognozu i građane ćemo obavijestiti na vrijeme, kazao nam je Radeta, komentirajući i činjenicu da gradska izvršna vlast izbjegava organizirati proslavu.

Pretpostavljam da je to zato što se plaše da bi ih to povezalo sa socijalističkim tekovinama jer nema niti jednog drugog valjanog razloga zašto bi bili protiv obilježavanja praznika ako svi gradovi u Hrvatskoj obilježavaju ovaj dan. Manji je tu problem blokada proračuna, a veći je problem blokada u njihovim glavama te je svaki komentar suvišan, otvoreno će Radeta.

Gradonačelnika Branka Dukića jedne smo godine čak pitali zašto su njegovi građani uskraćeni za ovu proslavu, no njegovo je pojašnjenje bilo da “tradicija nije zaživjela”. Naravno da nije, kada je nisu ni pokrenuli, za razliku od Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Karlovca i drugih gradova. Naime, evo što nam je Dukić te godine odgovorio:

Gradska uprava i gradonačelnik poštuju radnike i Praznik rada, svjesni smo njihovog, još uvijek nepovoljnog položaja i niske cijene rada, te se to nastoji ispraviti kroz podizanje plaća naših radnika te naših tvrtki i ustanova, naravno u skladu s mogućnostima. Bitno je poštivati i zaštititi dostojanstvo svih radnika, no također smatramo da u Zadru nije zaživjela tradicija organizirane proslave Praznika rada, pa to prepuštamo našim građanima, da oni taj dan odmora provedu prema vlastitim željama i planovima, zaključio je Dukić, na žalost svih Zadrana koji bi sutrašnji praznik ipak voljeli proslaviti uz porcije fažola i glazbu.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...