VENI, VIDI, VICI Dragana Buljević iz SŠ Obrovac – državna prvakinja iz povijesti!

Veni, Vidi, Dragana!

Prva u školi, prvakinja na županijskom, najbolji rezultat među svim županijskim prvacima predmeta u cijeloj zemlji, i na koncu- 1. u RH:..

Nadarena cura iz Bilišana

Dragana Buljević okitila se minulog tjedna u Puli naslovom na Državnom natjecanju iz povijesti u srednjoškolskoj kategoriji drugih razreda i uzdigla u žestokoj konkurenciji ime SŠ Obrovac u sam vrh, visoko iznad predstavnika i imena mnogih renomiranih, znanijih i bogatijih centara.

Nadarena cura iz Bilišana, ponovno je briljirala, na nacionalnom testiranju sakupila čak 77 bodova, s dvije vršnjakinje – Zarom Klein iz Prve gimnazije Varaždin i Lanom Radujković iz Gimnazije Karlovac, kao i vršnjakom Đurom Hameršakom iz Klasične gimnazije Zagreb- podijelila titulu pokazavši respektabilno baratanje kronološkim podacima, temama, razdobljima, epohama iz proteklih desetljeća, stoljeća i tisućljeća.

 

Talentirana, načitana, bistra, pametna…

-… ali ponajprije, da bude jasno, iza ovog uspjeha stoji njen ogroman rad. Uz sve ostale preduvjete koje ona ima. Ono što mene fascinira je njena motivacija. Lani je isto bila na Državnom i nije bila zadovoljna rezultatom. Iako je bila među najboljima u državi. Nakon objave prvog mjesta, njen vršnjak iz Dubrovnika koji je bio i lani na natjecanju joj je prišao s riječima: Jesam ti rekao lani da dogodine dobivaš! Ja mislim, da je bila kojim slučajem druga, da bi dogodine još više zapela. To su takve osobnosti. Pobjednički mentalitet, a opet s druge strane tako skromna i draga djevojka. Dragana je pravo čudo. Čega god se uhvati u budućnosti, sigurno će biti izvrsna- nije štedio riječi pohvala mentor Jakov Krolo, profesor povijesti u Srednjoj školi Obrovac.

Tiha, mirna, samozatajna učenica sramežljivo prima čestitke nastavnika…

-Ma, za početak, jako sam sretna da sam imala priliku uopće sudjelovati na Državnom natjecanju, biti izabrana među dvadesetak najboljih u zemlji zaista pruža poseban osjećaj. Imala sam priliku upoznati nove ljude, razmijeniti s njima iskustva, a kako se natjecanje održavalo u Puli i razgledati taj prekrasan grad. Što se tiče samog testa, ja sam inače izrazito samokritična, tako da mi je u prvom planu bilo bitnije da to napišem što uspješnije, a onda konačni poredak kako bude, manje bu bilo važno. Iskreno… još sam u šoku, mislim da ni sama još nisam svjesna da sam odnijela titulu državne prvakinje, još mi se svi dojmovi trebaju sleći. Naravno, sama priprema je zahtjevna, al’ htjela bih se zaista zahvaliti svom mentoru koji me bodrio kroz sve ovo vrijeme, od školske razine pa sve nadalje, do naslova, vjerovao u mene i bivao mi velika podrška – kazuje nam državna prvakinja Dragana.

Polaznica 2.B razreda SŠ Obrovac. Razreda koji ima zajedno u klupama tek sedam učenika i učenica. Gimnazijalaca drugaša. A ove godine ostat će upamćen i po tome što im srednja škola ima čak tri učenice na Državnom natjecanju iz povijesti, i sve tri su ne samo iz iste škole, ne samo iz istog predmeta, nego i- upravo iz toga istog razreda…

Nadmetanje, smotra, najboljih mladih povjesničara školaraca održalo se u Istri, od 17.do 19. travnja. Natjecanje se odvijalo u dvije kategorije, jedna je Znanje, a tu je Dragana Buljević i prije same završnice ostvarila najbolji rezultat ukupno na županijskim natjecanjima u cijeloj državi, polučila najveći broj bodova u konkurenciji svih sudionika i sudionica u njenoj kategoriji nadmetanja iz čitave RH.

I prošle je 2022./23. nastupila na Državnom iz povijesti, i bila prilično zapažena. Ali nadarena djevojčica, djevojka, nije samo, kada se tiče školskih predmeta, u povijest zaljubljena, ljubav prema knjizi i udžbenicima, uspješno se i svestrano ogleda na više polja. U aktualnoj pedagoškoj 2023./24. – identično je bilo i lani- bila je i izvrsna na 4 županijska natjecanja, i to na toj razini s itekako uvjerljivim, postignućima: 1. iz biologije, 1. iz kemije, 1. iz povijesti, i 2. iz hrvatskog jezika iz kojega pak također ide na Državno, 8.-10. svibnja. Kao osmašica u Osnovnoj županijskim se naslovom okitila iz predmeta- geografija.

Nije, međutim u Puli bila usamljena iz Obrovca. Na DN-u su joj društvo činile i Tena Nikodem i Lucija Karamarko, Tena je inače iz Gračaca, Lucija iz Obrovca, one su skupa s mentorom Krolom radile istraživački rad na zanimljivu temu pod nazivom „Pravednici među narodima“. Naime, dvoje ljudi iz naše županije su dobitnici navedenoga priznanja jer su spašavali Židove za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Darovita ekipa

I tu se u Obrovcu mogu i imaju čime pohvaliti, 10. mjestom u zemlji. Prof. Jakov Krolo, naglašava međutim, i ponavlja nam kako je konačan plasman svih darovitih cura sjajan, impresivan, ali sjajan rezultat postignut je samim sudjelovanjem na natjecanju i smotri, susretu i okupljanju u Istri, najboljih mladih hrvatskih povjesničara i povjesničarki, srednjoškolki i srednjoškolaca.

Ukupno SŠ Obrovac broji trenutno 80-ak učenica i učenika, kod toga je u školskim učionicama na obali Zrmanje u Ulici Petra Zoranića 10 samo – 19 gimnazijalaca… (Pero Livajić)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...