DOGORJELO IM Zadarski vatrogasci idu na prosvjed u Zagreb; Sindikat: Strpljenje nam je pri kraju, stanje je neodrživo!

Prosvjedu vatrogasaca na Markovom trgu ovoga petka pridružit će se i zadarski vatrogasci koji će s kolegama iz cijele Hrvatske tražiti svoja prava jer, kako poručuju – ovako više ne ide. Prosvjed je organizirala Koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske zbog dugogodišnje nebriga i nerješavanja radnopravnog statusa vatrogasaca te nepoštivanje odredbi Zakona o vatrogastvu od strane Hrvatske vatrogasne zajednice i Vlade RH.

U zadarskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi kažu nam da očekuju velik odaziv kolega te da će se prosvjed održati pod geslom “Lažima se vatre ne gase”. Cilj im je iskazati nezadovoljstvo statusom profesionalnih vatrogasaca zaposlenih na lokalnoj razini, nebrigom Hrvatske vatrogasne zajednice koja četiri godine od stupanja na snagu Zakona o vatrogastvu nije donijela akte bitne za radno pravni položaj profesionalnih vatrogasaca.

Nakon što nam je zapovjednik JVP Zadar, Boris Jović, rekao da je štrajk pravo njegovih vatrogasaca, ali vjeruje kako je ovo samo prosvjed upozorenja, za komentar smo upitali povjerenika Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika u Zadru, Edija Deliju.

Zadarski su vatrogasci krajem prošle godine potpisali kolektivni ugovor sa zaista dobrim uvjetima i naše su plaće sada u redu. U  prosvjed idemo zbog dugogodišnje nebrige naše krovne organizacije, Hrvatske vatrogasne zajednice. Od stupanja na snagu Zakona o vatrogastvu 2020. godine nisu donijeti pravni akti koji bi regulirali naše plaće. Prosvjedom tražimo i decentralizaciju sredstava kako bi se lokalnoj samoupravi, odnosno osnivačima, omogućio lakši teret financiranja vatrogastva, kaže Delija.

Napominje kako iz Javne vatrogasne postrojbe na prosvjed ide 30 vatrogasaca, a pridružit će im se i kolege iz postrojbi Drniš, Plitvička jezera i Senj te će ukupno iz Zadarske županije i tri okolne postrojbe u Zagreb otići 85 vatrogasaca. Delija naglašava kako prosvjed nije usmjeren na lokalnu samoupravu, odnosno na Grad Zadar, već na Hrvatsku vatrogasnu zajednicu:

Strpljenje nam je pri kraju, ne možemo više čekati. Ovo dugo traje te ovim prosvjedom iskazujemo nezadovoljstvo dugogodišnjom nebrigom prema nama profesionalnim vatrogascima. Neke se stvari moraju mijenjati, stanje je neodrživo, upozorava sindikalni povjerenik Javne vatrogasne postrojbe Zadar.

Ostaje za nadati se da će nadležni ozbiljno shvatiti prosvjed upozorenja te da neće doći do nekih drastičnijih mjera, poput štrajka. Naime, vatrogasci nemaju pravo odbiti gasiti požar, no mogu ići u tzv. bijeli štrajk koji im dozvoljava odbijanje ostalih poslova.

I njihov zapovjednik Boris Jović kazao nam je kako je u kontaktu sa Sindikatom koji mu je najavio odlazak na prosvjed:
No, kod nas je situacija dobra s obzirom da imamo kolektivni ugovor koji sadrži sve elemente koje su oni tražili te dodatke i koeficijente čak iznad pravilnika. Stoga smatram da nekog nezadovoljstva nema, međutim Koordinacija je organizirala prosvjed radi donošenja svih podzakonskih akata na području vatrogastva koji su se još davno trebali donijeti, a tiču se radno pravog statusa, poručio je Jović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...