FOTO GALERIJA Dani talijanistike otvoreni izložbom o Nikoli Tommaseu iz fonda Znanstvene knjižnice…

Odjel za talijanistiku Sveučilišta u Zadru organizira Dane talijanistike, koji su danas započeli izložbom Nikola Tommaseo u fondu Znanstvene knjižnice u utorak. Na programu su gostujuća predavanja profesora sa Sveučilišta u Firenzi, niz radionica promocije talijanskog jezika i kulture za djecu vrtićke dobi, učenike osnovnih i srednjih škola.

Otvarajući izložbu izv. prof. sr. Sc. Ana Bukvić, pročelnica Odjela za talijanistiku, zahvalila je djelatnicima koji su uz pomoć prof. dr. sc. Nedjeljke Balić Nižić i izv. prof. dr. sc. Boška Knežića priredili izložbu u prigodi obilježavanja 150. godišnjice smrti Nikole Tommasea, središnje ličnosti dalmatinskog ottocenta.

– Odjel za talijanistiku ponosno baštini tradiciju 68 godina poučavanja talijanskog jezika i književnosti te tradiciju proučavanja hrvatsko-talijanskih jezičnih, književnih i kulturnih prožimanja. Doprinos istraživača nekadašnjeg Odsjeka, a danas Odjela za talijanistiku je izuzetan, o čemu svjedoče brojne znanstvene monografije, radovi, projekti i izdanja skupova, kao i recentno utemeljeni časopis Sponde. Posebno mjesto pripada slavnom Šibenčaninu Tommaseu, književniku, kritičaru, leksikografu, filozofu i prevoditelju. Njegov lik i djelo predmet su stalnog interesa filološke kritike do današnjih dana, rekla je Bukvić.

Izložbom se, rekla je, želi istaknuti njegov doprinos kulturnoj baštini Dalmacije u 19. stoljeću te predočiti isječak iz vrijednog fonda kojeg čuva Znanstvena knjižnica.

Na poticaju za otvaranje izložbe zahvalila je Marijana Senkić Klapan, ravnateljica Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru, izrazivši uvjerenje da su djelatnici ispunili očekivanja.

– Knjižnica čuva znatan broj djela o Tommaseu ili posvećenih njemu. Osim tiskanih monografskih i serijskih publikacija čuva i  rukopisnu ostavštinu., pa i nezaobilaznu razglednicu Šibenika s kraja 19. stoljeća, na kojoj je između više motiva prikazan Tommaseov lik. Ovom izložbom nastavljamo prezentirati svoju vrijednu građu koja je nezaobilazan poticaj za znanstvena istraživanja, rekla je Senkić Klapan.

Program Dana talijanistike nastavlja se u srijedu radionicama za srednjoškolce i projekcijom filma Dogman koju Odjel za talijanistiku u suradnji s Kino Zonom daruje studentima, nastavnicima, suradnicima i građanima. Uz radionice u četvrtak su na programu predavanje dr. sc. Marcella Sabbatina sa Sveučilišta u Firenci, dramsko-scenski program, kviz i zabava u Studentskom klubu Božo Lerotić. Završnog dana u petak priredit će se radionica za djecu u vrtiću Višnjik II.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...