IMA LI LOGIKE VIŠE IGRATI ABA LIGU? Prvo mjesto ne znači ništa, cijena pozivnice za Euroligu iznosi čak 750 tisuća eura!

Ako Crvena zvezda i Partizan sljedeće sezone žele igrati u elitnom natjecanju, morat će dobiti posebne pozivnice Eurolige, a to će ih stajati pravo malo bogatstvo. Naime, kako neslužbeno doznaje Mozzart Sport, specijalna pozivnica za iduću sezonu iznosit će čak 750 tisuća eura!

Prethodnih godina ulaznica je koštala 500 tisuća eura, koliko je prije dvije sezone plaćao Partizan, a lani Crvena zvezda. Sada će obje momčadi morati izdvojiti dodatnih 250.000 eura u odnosu na proteklo razdoblje, što je svakako ozbiljna cifra, ne samo za beogradske vječite rivale, već i za ostale konkurentske klubove.

Direktor Eurolige Paulius Motiejunas rekao je za Basket News – kako činjenica da je Crvena zvezda osvojila ABA ligu ne znači ništa kada je riječ o ulasku u elitno natjecanje, već da o ulasku odlučuju isključivo vlasnici A licence, koji će glasovati o ovom pitanju početkom srpnja.

Osim Partizana i Crvene zvezde, u konkurenciji za posebne pozivnice su još Virtus Bologna, Alba Berlin i španjolska Valencia. Očekuje se da jedna od ovih momčadi sljedeće sezone neće biti dio Eurolige, jer je Pariz osvajanjem Eurocupa rezervirao svoje mjesto u Euroligi, međutim, ni tu situacija nije čista.

Klub iz Pariza za sada još uvijek ne može jamčiti minimalni proračun potreban prema pravilima Eurolige da bi uopće bio sudionik, no situacija je podložna promjenama. Francuzi su tražili trogodišnju licencu, što nije naišlo na odobravanje vlasnika Eurolige.

Ovo poskupljenje mnogima nije lako palo, Alba je, navodno, za njen poziv bila spremna izdvojiti 250 tisuća eura, no i taj prijedlog je odbijen pa će i klub iz Berlina morati izdvojiti spomenutih 750 tisuća eura želi li biti dio Eurolige.

Raspodjela bogatstva u Euroligi svakako je na strani vlasnika A licence, koji od konkurencije dobivaju po milijun i 500 tisuća eura plus postotke od TV prava. Primjerice, grčki klubovi Panathinaikos i Olympiacos samo od TV prava dobiju preko 5 milijuna eura.

Zanimljivo, u cijeloj ovoj priči nema Dubaija. Klub iz Ujedinjenih Arapskih Emirata želio je u Euroligu, tada se pričalo da će prvo krenuti iz Eurocupa, ali kako sada stvari stoje – ta priča je potpuno utihnula i ne bi bilo iznenađenje da gledamo Dubai samo u ABA ligi sljedeće sezone.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...