La Repubblica: NATO će ući u rat Ukrajine i Rusije ako se prijeđu ove dvije linije…

NATO je na tajnom sastanku podvukao dvije crvene linije, čiji bi prelazak mogao dovesti do potencijalne odluke o tome da pošalju svoju vojsku u rat u Ukrajini, piše talijanski list La Repubblica.

Pozivajući se na izvore bliske NATO-u, talijanski list piše da je NATO započeo pripreme za rat s Rusijom. Primjer za to navode najveću vježbu u Europi od 1988., Steadfast Defender 2024, koja je započela krajem siječnja ove godine. Oko 90.000 ljudi uključeno je u ove vojne vježbe koje simuliraju sukob s protivnikom usporedive snage, prenosi Index. 

Prva crvena linija…
La Repubblica navodi da je prva crvena linija rusko probijanje obrambene linije Ukrajine i uključivanje treće zemlje u rat, odnosno Bjelorusije. Ukrajinsko-bjeloruska granica proteže se preko 1084 km, što ukrajinskoj vojsci predstavlja izazov za kontrolu svih njezinih područja.

Kako talijanski list piše, ako se Minsk izravno uključi u rat, njegove trupe i arsenal bit će ključni za Moskvu. Ova okolnost može potaknuti akcije NATO-a usmjerene na pomoć Ukrajini.

Druga crvena linija…
Druga crvena linija su vojne provokacije Rusije protiv baltičkih zemalja, Poljske ili namjerni napad na Moldaviju, dodaju izvori, a prenosi La Repubblica.

U veljači je francuski predsjednik Emmanuel Macron sugerirao da bi zapadne kopnene snage mogle biti poslane u Ukrajinu. Mnoge članice NATO-a, uključujući glavnog tajnika Jensa Stoltenberga i njemačke dužnosnike, odmah su odbacile ovu ideju.

NATO: Svjesni smo svega što Rusija radi…
Ranije je NATO osudio rusku intenzivnu aktivnost koja se provodi diljem euroatlantskog područja, uključujući teritorij NATO-a i preko posrednika.

NATO je preko priopćenja poručio da je svjestan incidenata ruske sabotaže, činova nasilja, cyber i elektroničkih napada, kampanja dezinformiranja i drugih hibridnih operacija u Češkoj, Estoniji, Njemačkoj, Latviji, Litvi, Poljskoj i Velikoj Britaniji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...