Međunarodni dan bioraznolikosti i hrvatski Dan zaštite prirode u Zadru

Ujedinjeni narodi su proglasili 22. svibanj Međunarodnim danom boraznolikosti čime su ukazali kako je bioraznolikost globalna vrijednost od neprocjenjivog značaja za sadašnje i buduće generacije.

Taj je datum ujedno i spomen na usvajanje Konvencije o biološkoj raznolikosti koja je potpisana na Konferenciji Ujedinjenih naroda održanoj 1992. u Rio de Janeiru, sa konstatacijom, kako je očuvanje biološke raznolikosti, zajednička briga ljudskog roda.

Istoga dana, obilježava se i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj, kojeg je, uz donošenje Zakona o zaštiti prirode 2003. godine, proglasio Sabor Republike Hrvatske.

U povodu obilježavanja Dana zaštite prirode, kompanija CROMARIS d.d. svim vrtićima, školama te stanovnicima Grada Zadra i njihovim gostima, donosi zanimljivu i interaktivnu izložbu koja na inovativan način poziva na zaštitu okoliša i očuvanje bioraznolikosti Jadranskog mora te promiče konzumaciju ribe i morskih plodova iz održivih izvora.

Izložba „BLAGO JADRANSKOG PODMORJA“, prvi put publici u Zadru predstavlja ljušture jadranskih školjkaša i puževa, oklope rakova te skelete koralja, spužava i bodljikaša. Riječ je o  225 eksponata koji potječu od 65 vrsta, a izloženo je i šest zakonom strogo zaštićenih organizama. Tu će podvodnu avanturu na suhom, od 20. do 31. svibnja na južnom parkiralištu Š.C.VIŠNJIK, moći razgledati djeca, učenici i posjetitelji te sudjelovati u zanimljivim interaktivnim predavanjima, a posebna atrakcija jest činjenica da je izložba smještena u veliki autobus koji putuje diljem Hrvatske te educira i veseli tisuće djece i učenika svojim posebnim sadržajem i važnom porukom.

 

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...