MEĐUNARODNI DAN MUZEJA 2024.: Muzeji za edukaciju i istraživanje

Povodom Međunarodnog dana muzeja koji se obilježava 18. svibnja, Pomorska zbirka Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru pripremila je program pod nazivom „Predmet po predmet zbirka!”

U četvrtak, 16. svibnja 2024. godine, u 11 sati održat će se specijalizirano vodstvo po stalnom postavu. Odabirom 6 predmeta iz postava ispričat će se povijest nastanka i razvoja zbirke: kako i zašto je ona nastala, kako je prikupljana građa za zbirku, koja je bila ideja vodilja pri osmišljavanju stalnog postava i zašto je on danas takav kakav jest.

Sakupljanje predmeta za zbirku započelo je 1958. godine, a 1966. ona je otvorena za javnost. Građa je prikupljana na različite načine: terenskim istraživanjem, doniranjem, kupnjom i zamjenom od strane pojedinaca/obitelji, ustanova i gospodarskih subjekata. Za ustanovljenje zbirke posebno je bila značajna međumuzejska suradnja i suradnja sa znanstvenicima i stručnjacima vezanima uz razne aspekte pomorstva. Ovakvim pristupom postavu, posjetiteljima će se ukazati na važnost koju je šira zajednica imala u stvaranju Pomorske zbirke, a naša je zadaća zbirku „vratiti” zajednici osmišljavanjem različitih aktivnosti i uključenjem posjetitelja u organiziranje programa u sklopu Pomorske zbirke.

Uz vodstvo, posjetitelji će imati priliku pogledati i izložbu o zbirci koja je otvorena 4. travnja povodom obilježavanja 70 godina Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru.
Nakon vodstva posjetitelji će imati priliku detaljnije razgledati postav uz razgovor s voditeljicom Pomorske zbirke.

U petak, 17. svibnja 2024. godine, za učenike OŠ Šime Budinića u Zadru održat će se projekcija dokumentarnog filma Vlatke Vorkapić „Pusti Dobre, pusti”, o brodu vodonoscu koji u sušnim ljetnim mjesecima donosi vodu na udaljene jadranske otoke. Prikazivanje je osmišljeno kao nastavak aktivnosti provedenih u sklopu manifestacije „Zadar čita”, održane u ožujku, čija je ovogodišnja tema bila Voda. Tim su povodom učenici 6. razreda OŠ Šime Budinića, nakon čitanja lektirnog naslova „Voda” Vladimira Nazora o suši na otoku i iščekivanju vodonosca, sudjelovali na radionici na kojoj su povezivali ulomke iz pripovijetke sa suvremenim prizorima vodoopskrbe otoka. Potom su razgledali Pomorsku zbirku u kojoj se nalazi model tankera koji su, zbog svoje konstrukcije prilagođene prijevozu tekućina, često prenamijenjeni u vodonosce. Iako je Nazorova pripovijetka napisana 1926. godine, mnogi hrvatski otoci se i danas, 100 godina kasnije, suočavaju s istim problemima, o čemu pripovijeda i ovaj dokumentarni film koji je snimljen 2018. godine.

Programom se nastoji podići svijest o racionalnom gospodarenju prirodnim resursima, pri čemu je i more, kao okosnica Pomorske zbirke, neizostavan prirodni resurs u gradnji održive budućnosti. Prikazivanje filma omogućeno je susretljivošću produkcijske kuće „Fade In”. Obilježavanjem Međunarodnog dana muzeja Pomorska zbirka podržava nastojanja muzeja i baštinskih ustanova da postanu mjesta za učenje, otkrivanje i razumijevanje, u skladu s ovogodišnjom temom „Muzeji za edukaciju i istraživanje”.

Radno vrijeme Pomorske zbirke je od ponedjeljka do petka od 9 do 13 sati (subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno).

Ulaz je slobodan.

Cijeli program možete pogledati dolje:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...