Počinje sezona, pogledajte otkud nam je dosad stiglo najviše stranih gostiju

U Hrvatskoj se za ovaj produljeni vikend očekuje pojačani turistički promet i nastavak pozitivnog trenda od početka godine tijekom kojeg je ostvareno 10 posto više noćenja nego lani, od čega su najviše ostvarili domaći turisti, pokazuju podaci HTZ-a, prenosi N1.

Pojačani turistički promet za ovaj vikend, kojim počinje glavna turistička sezona, očekuje se slijedom najava HTZ-a i iz privatnog sektora (hotelijera, agencija, privatnog smještaja, zračnih i morskih luka, i drugih) većinom na moru, ali i za unutrašnjost zemlje i kontinentalne županije najave su dobre.

Domaći turisti s najviše noćenja, Nijemci, Poljaci i Kinezi s najvećim porastima

Porasti od 11 i 10 posto u odnosu na lani rezultat su dolaska 3,4 milijuna turista u Hrvatsku od početka do sada ove godine (do pred kraj svibnja) i njihovih 10,4 milijuna noćenja, što su, po ocjeni MINTS-a (Ministarstva turizma i sporta) te HTZ-a (Hrvatske turističke zajednice), novi rekordni rezultati predsezone, čijim se jačanjem, kao i posezone, Hrvatska više približava smanjenju sezonalnosti, ravnomjernijem i cjelogodišnjem turizmu.

Analiza podataka HTZ-a iz sustave eVisitor, predstavljena na ovotjednom prvom sastanku novog ministra turizma i sporta sa turističkim sektorom, pokazuju i da je do sada ove godine među turistima bilo najviše domaćih, 831 tisuća ili 4,1 posto više nego lani u isto vrijeme, a ostvarili su i najviše noćenja, 1,9 milijuna ili 2,5 posto više.

Na drugom su mjestu turisti iz Njemačke, kojih je bilo gotovo dvostruko manje nego domaćih ili 414,4 tisuće, ali i sa 1,6 milijuna noćenja, što su i najznačajniji porasti među top deset tržišta, od 23,6 i 16,5 posto.

Treći su slovenski turisti kojih je došlo 341,1 tisuća ili 8,4 posto više, a ostvarili su 9,2 posto više noćenja ili nešto malo više od milijun, a slijede Austrijanci sa 3 posto više dolazaka i 2 posto više noćenja te turisti iz Poljske, koji su i najviše iznenadili jer su nakon par zadnjih godina s nešto manjim prometom ponovo u velikom plusu od 31,1 posto sa 111,5 tisuća dolazaka i od 30,5 posto sa 476,4 ostvarenih noćenja do sada ove godine.

I ostala tržišta u top deset su u plusu s noćenjima u odnosu na lani – UK, BiH, Francuska (također porast noćenja iznad 30 posto) te SAD, koje sa Kinom predvode top deset dalekih tržišta, koja se, kažu iz HTZ-a, “vidljivo snažno vraćaju”.

To potvrđuje i 108,7 posto više dolazaka i 76,3 posto više noćenja turista iz Kine do sada ove godine u odnosu na isto vrijeme prošle, a slijede Kanada, Koreja, Australija, Indija, Brazil, Japan, Argentina i Meksiko, čiji su turisti također ostvarili znatno više noćenja nego lani.

Zagreb među odredištima prvi u noćenjima

Među svim odredištima u Hrvatskoj, Zagreb je do sada ove godine na prvom mjestu s najviše dolazaka i noćenja turista – njih 418 tisuća ostvarilo je 846 tisuća noćenja, što je 12,4 odnosno 7,4 posto više nego u isto vrijeme prošle godine.

Dubrovnik je na drugom mjestu s 303 tisuće turista ili gotovo 15 posto više nego lani, i još većim porastom od gotovo 20 posto sa 841 tisućom noćenja, dok je Split treći sa 197,6 tisuća turista i 532,3 tisuće noćenja, čime je u plusu od 16 i 6,3 posto.

U top deset odredišta su još Rovinj, Poreč i Zadar, koji ima i najveće povećanje broja noćenja u odnosu na lani od 23,5 posto, te Umag, Opatija, Pula i Medulin, također svi s porastima noćenja.

Rast broja komercijalnih i još više nekomercijalnih turističkih kreveta

Osim fizičkog prometa (dolazaka i noćenja), u hrvatskom turizmu je do sada ove godine u odnosu na prošlu porastao i broj kreveta i u komercijalnom i u nekomercijalnom smještaju koji su bili u ponudi za turiste, za 4 posto, sa ukupno gotovo 1,9 milijuna kreveta.

Od toga je komercijalnih 1,24 milijuna ili 3,6 posto više nego krajem svibnja prošle godine, dok je nešto više, za 5 posto, na 657 tisuća, porastao broj kreveta u nekomercijalnom smještaju (u kojem vlasnici plaćaju paušale turističke pristojbe i druge, dok se u komercijalnom naplaćuje turistička pristojba za svako noćenje i drugo).

Najviše kreveta među komercijalnim smještajem kao i ranijih godina bilo je u objektima u domaćinstvima i na OPG-ovima, ukupno 651,4 tisuće, što je i za 4,6 posto više nego u isto vrijeme prošle godine odnosno 29 tisuća kreveta više.

Istodobno, broj kreveta u hotelima porastao je 1,2 posto ili za oko 2.500, na ukupno 181 tisuću, dok je u kampovima bilo 250,2 tisuće kreveta ili slično kao lani.

Podaci HTZ-a pokazuju i rast broja kreveta ove godine i u kategorijama “ostali ugostiteljski objekti za smještaj”, od 6,1 posto, na 153,3 tisuće kreveta, te “ostali smještaj”, gdje je kreveta čak 142,2 posto više nego lani ili oko 5.200.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...