PROPADAJU EU SREDSTVA Predsjednik zadarskog HDZ-a, Šime Erlić: Oporba je jedini razlog zašto Grad nema proračun

Kako bi ukazao na problem obustave projekata zbog blokade proračuna, gradonačelnik Branko Dukić za danas je sazvao novinsku konferenciju o izgradnji gradskih vrtića, proširenju vrtićkih kapaciteta i objave upisnih lista u gradske vrtiće.

Naime, sada je već svima jasno kako od gradskog proračuna do daljnjeg nema ništa, a projekt izgradnje dječjih vrtića jedan je od razvojnh projekta koji najviše trpi jer ispaštaju djeca i roditelji koji svoju djecu ne mogu upisati u vrtić s obzirom da nema dovljno mjesta.

S predsjednikom Gradskog odbora i tehničkim ministrom EU fondova, Šimom Erlićem, razgovarali smo o najnovijoj situaciji u Gradu Zadru, prije svega činjenici da Grad ne može povlačiti sredstva EU fondova jer je proračun već peti mjesec u blokadi.

Na žalost, ovo je ružna situacija kakvu od većih gradova u Hrvatskoj trenutno nitko nema. Bez obzira na različite političke opcije u gradovima, od krajnje desnice do ljevice, nigdje nemamo situaciju da se proračun ne usvaja. Ono što je uistinu zabrinjavajuće i ružno činjenica je da oporba na čelu s Radetom, Vučetićem i Meštrovićem lopticu odgovornosti kontinuirano pokušava prebaciti na gradonačelniku Branka Dukića, iako je jasno da ni sami ne znaju odgovoriti na najosnovnije pitanje – zašto Zadar nema proračun. Sve što trebaju napraviti u njihovoj je nadležnosti s obzirom da je prijedlog proračuna zajednički donesen s uvaženim amandanima svih njih, kaže Erlić, napominjući kako je proračun najprije izglasan od strane Enija Meštrovića, da bi vijećnik kasnije stalno obmanjivao javnost oko razloga njegova neusvajanja, čime nastavlja do danas.

Kaže da je HDZ glasao za proračun iako je znao da je nezakonit, međutim on zna da je HDZ proračun dogovarao sa svim strankama te je proračun i bio rezultat tog dogovora. I Meštrović je glasao za taj proračun iako su određeni amandmani bili nezakoniti te je na Gradskom vijeću i rečeno da će biti uklonjeni, odnosno promijenit će se njihove pozicije. Međutim, kada je trebalo doći do zakonitosti amandmana, Meštrović se nije pojavio na sjednici, što dovoljno govori o tome tko laže, a tko govori istinu. I druga stvar, Bruno Milin, kao predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a, rekao im je da ukoliko ne žele usvojen proračun, Grad neće funkcionirati te idemo na nove izbore. Međutim, oni ni to ne žele! Ni Meštrović, ni Radeta. Dakle, riječ je o ružnoj igri oporbe i njihovih oportunističkih razloga zbog koje pati grad, ali njima je u interesu ovakav nastavak jer su na ovaj način prisutni u političkom prostoru u kojemu žele biti zbog svojih osobnih interesa. No, javnost sve bolje vidi koji su to interesi, počev od Enija koji ima političke ambicije s Ričardom, iako se nije proslavio na izborima za Sabor, a jednaka je situacija i sa SDP-om, kaže Erlić.

Ističe još jedan problem o kojemu oporbeni vijećnici šute jer im ne ide u prilog, a to su – vijećničke naknade kojih se sve ovo vrijeme ipak ne žele odreći.

Iako je Gradsko vijeće nefunkcionalno te Grad nema proračun, oporba ne odustaje od svojih naknada. Naprotiv, uredno ih primaju, ali istovremeno ne žele na nove izbore, a to dovoljno govori o njihovu poštenju i moralu, zaključuje čelnik gradskog HDZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...