Reuters: Putin je spreman zaustaviti rat u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini prekidom vatre koji bi priznao trenutne linije bojišnice, rekla su za Reuters četiri ruska izvora, dodajući da je spreman nastaviti borbu ako Kijev i Zapad ne odgovore, javlja Reuters.

Tri izvora, upoznata s raspravama u Putinovom okruženju, izjavila su da je ruski vođa izrazio frustraciju maloj skupini savjetnika zbog onoga što vidi kao pokušaje Zapada da spriječi pregovore, prenosi Index.hr.

“Putin se može boriti koliko god je potrebno, ali je također spreman na prekid vatre – zamrzavanje rata,” rekao je jedan od četiri izvora, viši ruski izvor koji je radio s Putinom i ima saznanja o razgovorima na najvišim razinama u Kremlju. On, kao i drugi izvori spomenuti u ovoj priči, govorio je pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljivosti teme.

Za ovaj izvještaj, Reuters je razgovarao s ukupno pet osoba koje rade ili su radile s Putinom na visokoj razini u političkom i poslovnom svijetu. Peti izvor nije komentirao zamrzavanje rata na trenutnim linijama bojišnice.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, kao odgovor na zahtjev za komentar, rekao je da je šef Kremlja više puta jasno dao do znanja da je Rusija otvorena za dijalog kako bi postigla svoje ciljeve, navodeći da zemlja ne želi “vječni rat.”  Ukrajinska ministarstva vanjskih poslova i obrane nisu odgovorila na pitanja.

Analitičari imenovanje novog ministra obrane vide kao pripremu za dugotrajni rat

Imenovanje ekonomista Andreja Belousova prošlog tjedna za ruskog ministra obrane neki su zapadni vojni i politički analitičari vidjeli kao postavljanje ruske ekonomije na stalni ratni put kako bi pobijedila u dugotrajnom sukobu.

Međutim, izvori su rekli da bi Putin, reizabran u ožujku za novi šestogodišnji mandat, radije iskoristio trenutni zamah Rusije kako bi okončao rat. Nisu izravno komentirali novog ministra obrane. Na temelju njihovih saznanja o razgovorima u najvišim krugovima Kremlja, dva izvora su rekla da Putin smatra da su dosadašnji uspjesi u ratu dovoljni da objave pobjedu ruskom narodu.

Tri izvora su rekla da Putin razumije da bi svaki dramatičan novi napredak zahtijevao još jednu nacionalnu mobilizaciju, koju on ne želi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...