UMIROVLJENICI NEUGODNO IZNENAĐENI MANJIM MIROVINAMA Evo zašto se to dogodilo

U srijedu 8. svibnja počela je isplata mirovina za travanj i pojedini su se umirovljenici neugodno iznenadili vidjevši da su dobili manje mirovine nego za ožujak, piše N1.

Naime, dvaput godišnje usklađuju se mirovine – u siječnju i u srpnju, a u odnosu na prethodno polugodište. Isplate povećanog iznosa umirovljenici čekaju jer HZMO čeka podatke Državnog zavoda za statistiku o prosječnoj plaći. Ona se za prosinac računa tek u veljači, a tek poslije toga HZMO donosi službenu odluku o većim mirovinama za ožujak, s isplatom u travnju. Pritom se isplate i zaostaci za siječanj ili veljaču, prenosi Mirovina.hr.

Od siječnja su mirovine veće za 4,19 posto. Primjerice, ako umirovljenik prima 480 eura, njegova mjesečna mirovina porasla je za oko 20 eura. U travnju je tako isplaćeno 20 eura više za ožujak, a s obzirom da usklađivanje vrijedi od siječnja, umirovljenik je dobio i razliku za siječanj i veljaču – po 20 eura. Dakle, u travnju je umirovljenik dobio 60 eura veću mirovinu, no pri isplati u svibnju, mirovina je manja za 40 eura jer se nastavlja isplata povećanja od 20 eura mjesečno, bez tih 40 eura za siječanj i veljaču.

Ovakva situacija događa se dvaput godišnje. No, neki su umirovljenici mislili da je mirovina porasla za iznos koji su dobili u travnju te su na njega računali i onda se razočarali vidjevši da je mirovina manja za tih 40 eura.

Prosječna je mirovina nakon posljednjeg usklađivanja prvi put u povijesti prešla 500 eura pa u ovom trenutku iznosi 513 eura. Ali, otprilike 60 posto umirovljenika prima manje od toga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...