Branitelji: Smjesta omogućite praćenje utakmica Hrvatske u cijelom Splitu, Ivošević: U 99,8 posto Splita bit će moguće normalno gledati utakmice i navijati

Zamjenik gradonačelnika Splita Bojan Ivošević bio je gost N1 Studija uživo.

“Naš cijeli mandat obilježava činjenica da problema nema pa oporba izmišlja probleme”, kaže Ivošević govoreći o navodima da se u Splitu neće moći gledati utakmice hrvatske nogometne reprezentacije na Europskom nogometnom prvenstvu koje počinje u petak.

“Vrlo jasno smo rekli što se smije, što ne, a što može u iznimnim slučajevima uz odobrenje konzervatora. Uredno se reprezentacija može gledati, samo u uskom centru grada nema televizora”, kaže Ivošević i dodaje kako je Split jedan od dva grada koji će tijekom cijelog turnira imati fan zone, donosi N1.

“Sve optužbe su potpuno neutemeljene. Područje stare gradske jezgre je 0,2 posto grada Splita. U 99,8 posto grada je moguće normalno gledati utakmice, navijati. Sve koji ne vjeruju pozivam da već u subotu dođu i uvjere se da je Split jedan od dva grada koji ima službene fan zone cijelo EURO. HSN je priopćio da izlaze iz fan zona zbog nekih sponzorskih stvari pa je to prešlo na udruge navijača”, govori Ivošević.

Odgovor Krstuloviću Opari…
Zamjenik gradonačelnika odgovorio je i na izjave bivšeg splitskog gradonačelnika HDZ-ovog Andre Krstulovića Opare.

“Krstulović Opara ima veliku strast prema kulturnoj baštini, ali kad je bio gradonačelnik ništa za nju nije napravio. Prodao je cijeli svoj ugled da mu je stalo do kulturnog dobra radi malo vlasti. Njega buni što se osvrće na smjernice Ministarstva iz 2019. koje nisu detaljne. Grad Split je radio i detaljnije smjernice i vrlo jasno naveo kako i koju opremu mogu koristiti ugostitelji na terasama. Opara ili ne zna ili svjesno obmanjuje, ali ga razumijem. Njemu je to velika frustracija, on je u svom mandatu najavio rekonkvistu javnog prostra. U njegovom mandatu od toga nije bilo ništa, ali mi smo je proveli i ostat će”, kaže Ivošević.

Oparu su, kaže Ivošević, njegov partner Kerum, ali vlastiti ljudi, opstruirali u provođenju planova koje je imao dok je bio gradonačelnik. Ja razumijem da je netko četiri godine pristao biti lutka, a ne gradonačelnik. Naša gradska uprava je prvi put otkad Split postoji da ima pravog gradonačelnika”, poručio je Ivošević.

Što se tiče slučaja Knežević, pojasnio je o čemu se radi. “Radi se o višemilijunskom iznosu, došla je presuda da Grad Split treba milijune platiti dr. Kneževiću, sad je sud dopustio reviziju i uputio niže sudove da nije bitno kad je Grad donio papirnate odluke o proglašenju nerazvrstanih cesta nego da gledaju što je u tom trenutku bila cesta. Opara je tu napravio ispravnu stvar, ali ni partner ni vlastiti vijećnici ga nisu podržavali. Mi se u mnogim stvarima nećemo slagati, ali u nekima jesmo, on nažalost nije imao moć ni snagu provesti to. To je ta frustracija, što je htio nije smio i sad mora gledati druge kako to rade”, govori.

“Uređenje grada je na primjerenoj razini”, kaže Ivošević dodajući da turisti u Split dolaze radi Splita, a ne da bi se iživljavali na Splitu. Vrlo jasno, kaže, sve odluke koje donose, donose da bi Split ostao biser kakav jest.

“Iskreno, to je poprilično blesava tema. Radi se o području 0.05 posto grada Splita na kojem se na vanjskim površinama ne može imati televizor. U zatvorenom prostoru može. Pričamo samo o rivi. Ne pričamo ni o čemu drugome. I ako ta pravila koje su konzervatori dali u svojim smjernicama za staru gradsku jezgru vrijede za jednu religiju kao što je Hajduk i nitko ne problematizira čak ni kada je derbi Hajduk – Dinamo i nitko ne problematizira zašto se ne može se vaditi televizija na Rivi. Ja mislim da onda ne bi trebalo ni za neko Europsko prvenstvo”, rekao je Ivošević za RTL pa dodao:

“Jer ako ćemo iskreno, svi znamo da je najbrojniji sportski događaj i klub koji se najviše prati u ovoj državi – Hajduk, tako da ako za njega vrijede pravila, vrijede i za ostale. Makar to nekome možda znalo donijet koji euro više u blagajnu ako uzme. Neću imenovati naciju, ali nekoliko pripadnika određene nacije koji će se opiti pivom gledajući utakmice, to bi nagrdilo jednu razglednicu Splita, izgled grada i u konačnici vjerojatno bi baš svi opet medijski djelatnici izvještavali o tome kako se nedolično određeni ljudi ponašaju u centru Splita, kako uriniraju, povraćaju po rivi…”

Veterani 4. gardijske brigade oglasili se priopćenjem…
Njegove riječi razljutile su Udrugu veterana 4. gardijske brigade iz Splita, koja se oglasila priopćenjem, u kojem traži od gradskih vlasti da odmah dopuste navijačima da utakmice gledaju na terasama kafića u centru grada. Priopćenje potpisuje predsjednik udruge Borislav Lapenda, a mi ga prenosimo neizmijenjeno u cijelosti:

“Poštovani gospodine Bojane Ivoševiću, dogradonačelniče grada Splita,

Odakle Vam pravo zabraniti gledanje utakmice Hrvatske nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu, koje Vi nazivate “Neki Euro”, isto tako možemo reći da ste i Vi “Neki dogradonačelnik”. Već dugi niz godina Hrvatska nogometna reprezentacija nas Hrvate čini sretnima i ponosnima svojim rezultatima i postignućima, i onda se nađe “Neki dogradonačelnik” koji sve to želi zasjeniti svojom pozicijom u Gradu.

Cijela država organizira navijačke zone za praćenje utakmica Hrvatske nogometne reprezentacije osim Grada Splita. Pitamo se čiji je ovo grad i s kojim pravom samovoljno zabranjujete praćenje utakmica na rivi, trgovima i slično. Ako Vama Hrvatska ne znači ništa, osim pozicije i dobre plaće, nama je Hrvatska sve. Stoga, kao branitelji i stvaratelji hrvatske države, zbog heroja koji su svojim životima stvorili državu, da bi Vi danas bili na poziciji na kojoj jeste, i pljuvali po svemu tome, tražimo (ne molimo) da se po hitnom postupku omogući praćenje utakmica na otvorenome kako na rivi tako i u ostalim djelovima grada Splita.

“Možda Vam smeta što bi gledatelji bili ogrnuti Hrvatskim zastavama, a ne zastavama duginih boja”…
Ukoliko Vi osobno ne volite Hrvatsku nogometnu reprezentaciju, ne znači da je ne vole i ostali građani Splita, kao i mnogi turisti koji su u gradu a žele pratiti utakmice kako Hrvatske, tako i reprezentacija svojih država. Pitamo se kako se na rivi mogu održavati razno razna događanja, a prijenos utakmica ne može. Čime se tu ugrožava arhitektura centra Grada, možda prevelikim zračenjem, svjetlosti ili pak nečim drugim?!

Možda Vam smeta što bi gledatelji bili ogrnuti Hrvatskim zastavama, a ne zastavama duginih boja. Hajduk je simbol grada, i Hajduk se gleda na Poljudu. Hajduk se gleda i prati svugdje. Ovdje bismo napomenuli da uz Hajduk postoje još tri simbola grada, a to su: Sveti Duje, 4.gardijska brigada i Torcida, kojih velika većina navija za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju i želi je pratiti. Ukoliko Vam smeta Hrvatska nogometna reprezentacija, Vi je nemojte gledati, odjavite TV za vrijeme kako ga vi nazivate “Nekakvog Eura”.

Stoga, još jednom zahtjevamo da postavite zone na rivi i na ostalim mjestima i trgovima u Splitu za gledanje Europskog prvenstva. Što se tiče nas iz Udruge veterana 4.gardijske brigade, najoštrije osuđujemo Vaše izjave i još jednom konstatiramo da Vas može biti sram za te izjave koje dajete o Hrvatskoj nogometnoj reprezetaciji. Znamo da je ne volite, al što je previše, previše je. Hrvatska iznad svih. …Samo je jedna Udarna…a to je Četvrta…”

Ivošević se ponovno javio na društvenim mrežama…
Nakon bure koja se podigla zbog njegovih izjava, Ivošević se ponovno oglasio na društvenim mrežama: “Odluka o komunalnom redu stara dvije godine postala je vijest za dnevnik. Navedena kaže (sukladno konzervatorskim smjernicama) da na području stare gradske jezgre (kulturnog dobra) nema televizora na štekatima, a navedena odredba u medijima predstavlja se kao potpuna zabrana gledanja Eura u cijelom Splitu, što je u potpunosti netočno.

Točan podatak je da će se na području 99,8% Splita uredno gledati Euro na štekatima, a na tih 0,2 posto, koliko iznosi stara gradska jezgra, moći će se gledati unutar ugostiteljskih objekata, jednako kao i protekle dvije godine. Dodatno u Grad Split pristigao je zahtjev udruge “Mi Hrvati” za organiziranjem fan zone na Zvončacu, gdje smo dopustili manifestaciju i odobrili prekoračenje buke na navedenoj lokaciji, pa već u subotu u 18 sati možete gledati početak pohoda Hrvatske na Euru protiv Španjolske.”, piše Index.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...