Kreće prodaja prigodne kovanice od dva eura: Kupnja će biti ograničena

Hrvatska narodna banka pustit će 2. srpnja ove godine u optjecaj prigodnu kovanicu od 2 eura u sklopu serije “Hrvatski gradovi”, s prigodnim motivima koji predstavljaju znamenitu građevinu u Gradu Varaždinu, bogatoga povijesnoga i kulturološkoga značenja za Hrvatsku, čiji je prikaz bio jedan od osnovnih motiva na naličju novčanice od pet kuna, prenosi N1.

Kovanica će biti izdana u količini od 200 tisuća komada. Autor likovnog rješenja nacionalne strane jest Stjepan Divković, akademski kipar. Kovanica je otkovana u Hrvatskoj kovnici novca, objavio je HNB.

Prigodna eurokovanica, osim što ima numizmatički značaj, ima i status optjecajne kovanice te se u pravilu ne zaračunava naknada za njezinu zamjenu. Tako će se i navedena prigodna kovanica od dva eura moći nabaviti za istu vrijednost od dva eura.

Zainteresirani građani ovu eurokovanicu mogu nabaviti od 2. srpnja 2024. na šalterima poslovnih banaka i blagajni Hrvatske narodne banke (Hrvatska narodna banka, Jurišićeva 17, Zagreb, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8.30 do 15.30).

Na blagajni HNB-a moći će se zamijeniti najviše pet eurokovanica po jednoj osobi u prvim tjednima nakon izdavanja, kako bi bila dostupna što većem broju naših građana. Poslovnim se bankama također preporučuje da omoguće zamjenu do najviše pet eurokovanica po osobi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...