POVIJESNI REKORD Brojem noćenja, Zadar pretekao dosad nenadmašiv Dubrovnik!

Zadru se dogodila situacija kakvu naš grad ne pamti – brojem noćenja gostiju za prvih pet mjeseci pretekao je Dubrovnik! Biser Jadrana, kako zovu Dubrovnik, svih je ovih godina bio nenadmašiv po turističkim rezultatima, no Zadar ga je ove godine pretekao.

Naime, naš je grad do 1. lipnja ove godine imao 453.189 noćenja, a samo u svibnju zabilježio je 217.410 noćenja, saznajemo u Turističkoj zajednici Grada. U odnosu na prošlu godinu Zadar je tako zablježio rast od nevjerojatnih 24 posto. Direktorica TZ-a, Iva Bencun, danas je na prezentaciji zadarskog turizma u Budimpešti, a evo što nam je o ovim rekordima kazala prije puta:

Ovih 24 posto na kraju je poraslo za 26 posto u odnosu na prošlu godinu, što je bilo više čak i od Dubrovnika koji je dosad bio najpopularniji. Čekamo sada podatke za lipanj u kojemu smo imali nekakve rupe, ali pretpostavljamo da se to odnosi na Europsko prvenstvo u nogometu jer se takva prvenstva uvijek reflektiraju i na turistički promet, ali ne na način da bi turisti radije išli u Njemačku nego u Zadar, već time što Nijemci, kao naši najbrojniji gosti, za vrijeme prvenstva ostaju kući, kaže direktorica Bencun, ističući da su iznimno zadovoljni ovakvom situacijom.

Oviga su vikenda imali i posjet preko stotinu agencija koje se bave MICE segmentom poslovanja (meetings, incentives, conferences, exhibitions), koji organiziraju kongrese i konferencije:

Najviše nam ih je došlo iz Velike Britanije, Belgije, Italije i Njemačke, a Britanija nam je zanimljiva jer nam otud dolazi manje gostiju. Svi su bili oduševljeni, vodili smo ih i na izlete kako bismo im pokazali što sve Zadar ima te su neki čak komentirali kako imamo jaču ponudu za organizaciju ovakvih konferencija i od Splita i Dubrovnika. Opći je dojam stoga da idemo u pravom smjeru te da Zadar itekako napreduje. Podatak o Zadru koji je pretekao Dubrovnik na resornom je sastanku iznio upravo ministar turizma Tonći Glavina. Dubrovnik je imao povećanje od 20 posto, zbog čega mi imamo najveći rast od svih gradova u Hrvatskoj, zaključuje direktorica zadarske Turističke zajednice.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...