PRORAČUNSKA KRIZA Uoči sjednice GV-a, HDZ pokušava pridobiti Meštrovića praveći se da udovoljavaju njegovim uvjetima o 40 posto zelenila

U zadarskoj gradskoj upravi ovih dana pomno analiziraju na koji način udovoljiti zahtjevima oporbe, ili makar stvoriti privid da su im udovoljili, kako bi proračun na sjednici 25. lipnja bio izglasan. Od izvora u Gradu saznajemo kako se radi na uvrštenju točaka koje idu u prilog zahtjevima nezavisnog Enija Meštrovića, ali na način da se istodobno izbjegne onaj njegov glavni, a HDZ-u neprihvatljiv, uvjet o 40 posto zelenih površina u stanogradnji.

Predsjednik Gradskog vijeća, Marko Vučetić, otvoreno upozorava na najnoviju situaciju uoči sjednice 25. lipnja na kojoj bi se na dnevnom redu trebao naći i proračun:

Na idućoj sjednici pokušat će napraviti privid iskoraka u udovoljavanju uvjeta koje je postavio Enio Meštrović kako bi se odblokirao proračun. No, proračun je blokirao gradonačelnik Branko Dukić, a većina u Gradskom vijeću zapravo pokušava blokirati HDZ-ovske politike u Gradu Zadru. Skeptičan sam prema tome hoće li HDZ-ovi vijećnici, te koalicijski partner i Enio Meštrović na idućem Gradskom vijeću odblokirati proračun jer sam uvjeren da je i Enio svjestan toga da ovdje nije riječ o blokadi proračuna, nego o nužnoj blokadi HDZ-a koja će trajati sve do usvajanja prostornog plana, a ne nikakve točke koje će se predstavljati u light verziji prostornog plana, pojašnjava Vučetić.

Predsjednik Gradskog vijeća napominje da, ukoliko HDZ i pokaže namjere o ispunjavanju uvjeta oporbenih vijećnika, riječ je zapravo o nečem sasvim drugom:

Riječ je o prividu jer je u ovom mandatu HDZ-a uistinu dokazano da HDZ ne želi institucionalno jačati grad, a klasičan primjer za to je Centar za mlade kada se odustalo od formiranja ustanove iako su svi preduvjeti bili ispunjeni. Vidi se i po tome što se putem Gradskog vijeća kao institucije koja predstavlja građane i skrbi o prostoru, donosi najbitniji akt za život grada, a to nije proračun, već prostorni plan. Jer proračunom raspoređujemo sredstva, koja se mogu rasporediti i odlukama gradonačelnika, dok prostornim planom ostavljamo tragove naše inteligencije i morala u prostoru. A koliki su inteligencija i moral gradonačelnika i njegovih suradnika, o tome se ne bih javno izjašnjavao jer bih ušao u područje etičkog vrjednovanja, kaže Vučetić navodeći kao primjer najnovijoj situaciji u Gradu Zadru Centar za mlade.

HDZ će pokušati uvjeriti Biloglava da je Centar za mlade ujedno Centar za umjetnost jer Biloglav ima nekakav problem da Centar za mlade nastane kao Centar za suvremenu umjetnost, što odgovara nekakvim tradicionalnim i konzervatističkim politikama, a činjenica je da će putem udruga koje su dobile otvorena vrata za ulazak u taj skladišni prostor, dominantna biti alternativa scena, tako da će i Biloglava prevariti. On bi, ukoliko se suoči s tom prevarom, mogao na sljedećem Gradskom vijeću također glasovati protiv proračuna jer je častan čovjek i odluke donosi na temelju argumenata te neće glasovati za proračun ukoliko vidi da su ga prevarili, poručuje Vučetić.

Sjednica Gradskog vijeća idućeg je tjedna i po svemu sudeći bit će to jedna od najtežih sjednica u povijesti Gradskog vijeća jer HDZ računa na izglasavanje proračuna, a oporba će zacijelo učiniti suprotno s obzirom da im uvjeti još uvijek nisu ispunjeni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...