Ruski ratni brodovi stižu na Kubu. Oglasio se i Pentagon…

Grupa ruskih ratnih brodova, uključujući podmornicu na nuklearni pogon, posjetit će Kubu sljedeći tjedan kako bi se naglasilo “povijesne prijateljske odnose”, priopćila je kubanska vlada.

Ruska fregata Gorškov, podmornica na nuklearni pogon Kazan, naftni tanker flote Pašin i spasilački tegljač Nikolaj Čiker posjetit će luku Havana između 12. i 17. lipnja, priopćile su Kubanske revolucionarne oružane snage. Kuba kaže da nijedan od brodova ne nosi nuklearno oružje i inzistira na tome da njihov dolazak ne predstavlja prijetnju regiji, prenose Index i N1.

“Posjeti mornaričkih jedinica iz drugih zemalja povijesna su praksa revolucionarne vlade s nacijama koje održavaju odnose prijateljstva i suradnje”, dodaje se u priopćenju. Moskva nije potvrdila informacije koje je iznijela Kuba.

Ovo nije prvi put da su brodovi ruske mornarice poslani na Kubu, ključnog saveznika bivšeg Sovjetskog Saveza tijekom Hladnog rata koji je nakratko držao nuklearne projektile po nalogu Moskve tijekom Kubanske krize 1962. godine.

Kubanska objava dolazi nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden dao Ukrajini dopuštenje za izvođenje ograničenih napada američkim streljivom unutar ruskog teritorija. Kao odgovor, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je “dopremanje oružja u zonu sukoba loš potez Zapada”.

“Na kraju, ako vidimo da su te zemlje uključene u rat protiv nas, a ono što rade čini ih izravno uključenima u rat protiv Ruske Federacije, zadržavamo pravo postupiti na isti način”, rekao je Putin u srijedu.

Očekuje se da će ruska vojska povećati svoje pomorske i zračne aktivnosti u blizini Sjedinjenih Država ovog ljeta.

“Rusija će vjerojatno poslati borbene mornaričke brodove na Karibe, s potencijalnim pristajanjem u luku na Kubi i vjerojatno u Venezueli”, rekao je u četvrtak glasnogovornik Pentagona, bojnik Charlie Dietz. “Također se očekuju raspoređivanje ili letovi zrakoplova u regiji. Ova raspoređivanja dio su rutinskih pomorskih operacija Rusije i ne predstavljaju izravnu prijetnju Sjedinjenim Državama.”

Uz ruske brodove ovog će ljeta biti i jedna od podmornica klase Severodvinsk II ruske mornarice, rekao je Dietz. Kuba je ugostila ruske brodove svake godine između 2013. i 2020., rekao je Dietz, dodajući da vježbe “nameću značajan trošak ruskoj mornarici, koja se suočava s izazovima u održavanju spremnosti i provedbi raspoređivanja sa zastarjelom flotom”.

“S obzirom na dugu povijest ruskih posjeta kubanskim lukama, to se smatra rutinskim pomorskim posjetima, posebno u kontekstu povećane potpore SAD-a Ukrajini i NATO-ovim vježbama”, rekao je Dietz.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...