VISIT ME AGAIN… … Love Zadar: Prekrasni radovi grafičkih dizajnerica i dizajnera ŠPUDA slave kreativnost, likovnost i- ljepotu grada…

Predivno, prelijepo, svaka čast…

Pisali smo i pratili ih godinama. Desetljeće čitavo, prvi koji su bili dio iznimno kreativnog projekta danas su odrasli ljudi, puno njih kreativnih profesija, zvanja i zanimanja. Punih 10 godina.

Premda u početku pomalo sramežljivi, puni ponosa na svoj rad oslobodili su se i veselo u proljeće 2015. dijelili prekrasne uratke domaćinima, korisnicima i posjetiteljima. U povodu Dana grada Zadra i tijekom Adventa, srednjoškolci maturanti iz Perivoja Vladimira Nazora podijelili su tada- prisjećamo se kao da je bilo prije tjedan-dva-  nekoliko stotina – vizitki, sugrađanima i brojnim posjetiteljima.

“Beautiful, schöne, krásný, smukke, ilus, beau, bello, bela”. Epiteti su se i domaćih i turista s različitih strana planeta redali, jedan za drugim, i za motiv i za atraktivan uradak.

 

Visit me again, love Zadar, naziv je, naime, izvrsna, već tradicionalna i uspješno osmišljena, hvalevrijedna, programa koji se godinu za godinom uspješno provodi pod voditeljstvom prof. Mirne Oštarić Kerr, a bogatiji je sada za još puno novih grafičkih ilustracija koje su izradili vrijedne učenice i učenici četvrtih razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.

-Držala sam kako općenito u našem gradu manjka više umjetničkih akcija, napose kvalitetna neposredna kontakta s publikom, posebno na otvorenom, izložbi, art-susreta i kulturnih zbivanja. Ljeti kako-tako, ali ne sviđa mi se što živi samo ta tri-4 mjeseca, a ostatak i na tom planu uglavnom – preživljava. Netko poput Zadra mora biti i razvijeniji i napredniji na tim područjima. Mediteranskiji i europskiji, kao podjednako stari i suvremeni jadranski centar – otkrila nam je onda, i danas mlada mentorica.

Financijski faktori su uvijek otežavajući, no umjetnost nije naročito zahtjevna. Ne traži mnogo, osim biti kreativan i dozvoliti da se nešto kreativno događa.

-Nužne su promjene, a kako svijet ostaje na mladim ljudima, pa onda i ovaj dio gdje živimo, htjela sam u tom smjeru utjecati u radu s đacima. Uvući učenike u tu priču, u njihovom kreativnom odrastanju potaknuti na kreativno razmišljanje i samostalan rad. Da promišljaju na taj način o svojem gradu, i da taj grad počne konačno disati drugačijim plućima. Oni imaju priliku napraviti taj korak – upoznala nas je nastavnica.

Pod njenim stručnim nadzorom, neki novi maturanti su u 2024. opet osmislili i uspješno proveli projekt zanimljiva naziva. Nerijetko vidimo turiste po Poluotoku, podno Muraja, u Varoši, na Vruljici, kako fotografiraju predivan dalmatinski grad. Kupuju razne suvenire i razglednice da bi sa sobom odnijeli poneku uspomenu na njega…

Nakana je izvorna upravo tu uspomenu učiniti još ljepšom i bogatijom, nezaboravnom, a zamisao da se Zadar predstavi poput fizičke osobe i na ulici u interakciji đaka izvan učionica i šetača, poruči svojim posjetiteljima da ga posjete iznova. I iznova. Učenici koji žive u tom gradu, tu ostvaruju uspomene i idu u školu, na svoj način su željeli i uspjeli svojim sugrađanima, ali i turistima prikazati njima najdraža mjesta.

Projekt su uvrstili u školski kurikulum s time da ponekad naravno stignu više, a ponekad manje planirano i realizirati. Na dosta različitih zbivanja sudjeluju s djecom, na izložbama, natjecanjima, tako i projektima, ne zadržavaju se predugo na istoj temi.  Nakon posjetnica, crteža i grafika, majica, razglednica… ovog puta su po uzoru na fotografije starog Zadra koje su dobili iz Državnog arhiva grada Zadra izradili grafike u dubokom i visokom tisku, crteže u tušu i kistu, olovci i rapidografu, i sve predivno izložili u Gradskoj knjižnici Zadar.

U pitanju je dio nastave, zanimljiva je tema, i primamljiva đacima, pogotovo kada učenici znaju kako će to biti aplicirano na razglednicama, majicama, torbama, vizitkama i sličnim materijalima. Ili – prekrasan dio interijera. Kada vide da se njihov rad kao autentična vizualna dosjetka primjeni na nešto korisno, i da ljudi na to imaju mnogo pozitivnih reakcija…

Temeljna tema kreativnih, zaigranih i nadarenih učenika i učenica maturanata je konstanta- njihov grad, Zadar. Na svoj jedinstven način pokazali su kroz deset godina motive koje su sami htjeli i izabrali, često se bazirajući upravo na prikaze povijesnih i suvremenih građevina.

Prilazili su im mnogi, htjeli čuti koja je pozadina toga.

Kada bi saznali, redom su čestitali, podržavali. Ti daroviti školarci su dobili pak iznimno vrijedno iskustvo, suočili se u praksi s nečim vanjskim što ih čeka kada uskoro napuste sigurno ‘gnijezdo’- školu, i uvidjeli da nije nimalo lako prezentirati vlastiti uradak…

Projekt koji je 2014./15. prvi put izašao iz školskih klupa i prezentirao se javnosti i građanima na Dan grada Zadra i dalje slavi ljepote grada, kreativnost i likovnost talentiranih učenika iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Baš svake godine nova ideja i realizacija se ostvare s novim tadašnjim maturantima. I ove godine radovi su izrađeni na predmetu Grafičkih tehnika.

Đaci koji su sudjelovali u projektu su grafički dizajneri, učenice i učenici 4.A i 4.C razreda: Mareta Biloglav, Lucija Bobić, Bruno Bučić, Matea Katavić, Paula Lukić, Matija Miočić, Kristina Radoš (dizajnerica i plakata), Mihaela Topalli, Gregor Gržan, Petra Kaica, Karlo Klarić, Karlo Končurat, Luna Maria Majdandžić,  Lucijan Nižić, Marko Prole i Karla Glavan.

Baš svi su se potrudili i bili jako sretni kada su vidjeli svoje djelo primijenjeno na predmetu koji mogu darovati, ali i upotrijebiti i sačuvati kao podsjetnik na školske dane i odlično obavljen školski rad…

-Projekt se i dalje nastavlja, u planu je izložba s presjekom zadnjih 10 godina. Prezentirali bi se razni motivi grada Zadra i okolice primijenjeni na razne uporabne predmete (majice, razglednice, ruksake, vizitke, rokovnike, bookmarkere, plakate…)- otkriva profesorica.

**************************

URBANIZAM I ARHITEKTURA…

Druga polovina 19. stoljeća doba je općeg privrednog razvitka, koje je u Zadru bila obilježeno velikom urbanističkom djelatnošću. Bitne odlike toga razdoblja protežu se i u 20. stoljeće, pa se cjelovito izučavanje umjetničkih događanja druge polovine 19. stoljeća treba zaokružiti s 1918. godinom, odnosno Prvim svjetskim ratom. Zadar prestaje biti grad-utvrda 1868. godine i tada se mijenja graditeljska djelatnost, koja je kulminirala početkom 20. stoljeća i u tom vremenu nastaje povezana i logična cjelina razvoja urbanizma i arhitekture. Fotografije nastale u tom vremenu vjerno prikazuju zadarske ambijente  i spajaju bogatu prošlost i živuću sadašnjost- Edi Modrinić… (P.Livajić)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...