U Zadru potpisani ugovori za tri projekta koje financira EU

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić potpisao je u utorak ugovore za tri projekta financirana u okviru Interreg VI-A IPA Programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021. – 2027. vrijedna 5.3 milijuna eura, prenosi Index.hr.

Vodeći partneri u projektima su institucije iz Zadarske županije – Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Čistoća d.o.o. Zadar te Zavod za javno zdravstvo Zadar.

Prvi projekt orijentiran je na energetsku učinkovitost, odnosno ulaganja u obnovljive izvore energije. Drugi je vezan uz bolje gospodarenje otpadom, a treći se odnosi na mjerenje i praćenje kvalitete zraka i alergena u zraku, kazao je Erlić.

Ugovori su dodijeljeni u sklopu europskog programa prekogranične suradnje, a time Zadarska županija nastavlja uspješnu praksu korištenja europskoga novca.

11 fotonaponskih elektrana

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA potpisala je ugovor za projekt Apollo, u sklopu kojega će u Zadarskoj županiji biti sagrađeno 11 fotonaponskih elektrana.

Projekt će se provoditi na području općina Preko, Pašman, Pakoštane, Gračac, Zemunik Donji, Ražanac i Starigrad, a planira se i nabava električnih vozila i električnih punionica. Dva vozila i jedna punionica stići će u Zadar.

Nabavit će se i uređaj za praćenje potrošnje energije, a bit će postavljeni u općinama Preko i Pašman, najavila je ravnateljica agencije Marina Dujmović Vuković.

Projekt Apollo vrijedan je 2.262.234 eura, a dodijeljena bespovratna EU sredstva iznose 1.922.898 eura.

Čistoća dobila 110 nadzemnih i polupodzemnih spremnika

Novac koji je dobila zadarska Čistoća u sklopu projekta Recircle bit će uložen u 110 nadzemnih i polupodzemnih spremnika. Projekt je vrijedan 2.322.953 eura, a dodijeljena bespovratna EU sredstva iznose 1.974.510 eura.

Projekt AllerShield Zavoda za javno zdravstvo vrijedan je 807.816 eura, a dodijeljena bespovratna EU sredstva iznose 686.643 eura.

Interreg VI-A IPA Program Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021.-2027. jedan je od programa Europske teritorijalne suradnje koji podupire Europsku kohezijsku politiku, a cilj je poticati pametan, zelen i uključiv razvoj pograničnih regija programa.

Programsko područje obuhvaća 12 županija iz Hrvatske, 109 općina/gradova i Distrikt Brčko iz Bosne i Hercegovine te 12 općina iz Crne Gore.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...