URBANI RAZVOJNI FOND U Centru za kreativne industrije prezentiran još jedan financijski instrument HBOR-a

Suzana Laušin Katanec, direktorica Sektora kreditiranja u HBOR-u, u Zadarskoj je županiji predstavila novi financijski instrument URBANI RAZVOJNI FOND koji je namijenjen isključivo jedinicama lokalne samouprave i društvima u njihovu vlasništvu.

Kombinacija je to projekata koji su namijenjeni javnoj namjeni i komercijalizaciji.

– Urbani razvojni fond spoj je kreditiranja i kapitalnog rabata, s mogućnošću maksimalnog otpisa glavnice kredita do 50%.  Naglasak je održivost koje nosi gotovo 40% iz tog ukupnog mogućeg maksimalnog rabata. Ostatak se odnosi na uključivost i estetiku. Nadamo se da ćemo zaprimiti što veći broj projektnih prijava. Ukupni fond iznosi 172 milijuna eura i vjerujemo da bi se mogao vrlo brzo iskoristiti jer već sad imamo veliki broj upita za taj financijski instrument. Smatram da je, sagledavajući kamatnu stopu, ona vrlo aktualna i prihvatljiva u ovom vremenskom razdoblju. Ovim financijskim instrumentom, zajedno s Fondom regionalnog razvoja, želimo doprinijeti razvoju financijski održivih projekata i i projekata koji se odnose na energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, objasnila nam je gospođa Laušin Katanec na konferenciji za medije.

Prethodno je održala prezentaciju projekta gradonačelnicima i načelnicima Zadarske županije. Župan Božidar Longin, kao domaćin, izuzetno je zadovoljan odazivom gradonačelnika i načelnik jer su time pokazali zanimanje za aktualnosti, zaključke i njihovu realizaciju, a posebice za novi projekt HBOR-a.

Također je izvijestio o aktualnim temema poput goruće: zdravstvena zaštita. No, za pohvaliti je napore svih involviranih kako bi potaknuli doseljavanja i zapošljavanje liječnika u Zadarsku županiju.

Imamo 11 novih liječnika što će uvelike poboljšati i osigurati zdravstvenu skrb u svim gradovima i općinama Zadarske županije, informirao nas je Župan.

Nadalje: na županijskoj Skupštini donijeta je odluka o osnivanju ustanove za azil neželjenih i napuštenih životinja, s obvezom participiriranja svih Gradova i Općina u smislu održavanja i funkcioniranja.

Župan Longin govorio je o još jednoj “vrućoj temi”: kako ući u trag “crnim iznajmljivačima” tijekom sezone i kako pomoći jedinicama lokalne samouprave koje, na taj nelegalan način, gube prihod od iznajmljivanja. Osnovat će se radna skupina pri Zajednici Županija te prevenirati i razotkriti takav način iznajmljivanja.

Sljedeća tema socijalna je mjera: – Prilagodba 5 smještajnih jedinica, poput napuštenih starih škola i drugih devastiranih objekata, kako u zaleđu tako i na otocima te ih prenamijeniti za siguran smještaj i skrb osobama “treće generacije”, rekao je Župan.

Kako smo i nedavno izvijestili, plan je izgraditi ili rekonstruirati 13 škola ili dvorana, pri čemu je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih uvelike pomoglo. Načelnik Općine Poličnik Davor Lončar, vidno zadovoljan i oduševljen jer se u njegovoj Općini već realiziralo, naglasio je važnost takvih ulaganja, a osobito za one školske ustanove koje nemaju produženi boravak, dovoljno učioničkog prostora, dvoranu i slično.

Još jednom zahvalom direktorici Sektora za kreditiranje Suzani Laušin Katanec, župan Božidar Longin naglasio je koliko je važna sinergija, zajedništvo. – Sinergija po vertikali: Vlada RH, regionalne samouprava, lokalne samouprave, a sada se priključio i HBOR s ovim izuzetno poticajnim Urbanim razvojnim fondom za sve hrvatske županije i Grad Zagreb, zaključio je konfereciju za medije Božidar Longin, župan Zadarske županije…

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...