Na Benkovačkom sajmu održan Festival jabuka i jesenskih plodova…
Na Benkovačkom sajmu ove subote održan je treći po redu Festival jabuka i jesenskih plodova u organizaciji Grada Benkovca, Razvojne agencije Grada Benkovca, Turističke zajednice Ravni kotari i Komunalnog poduzeća Benković. Jesensko sunce izmamilo je brojne posjetitelje ove subote na sajam u Benkovac, koji su pristizali u nepreglednim kolonama, kako bi osjetili poznati šušur i doživljaj koji nudi ovaj sajam.
Jabuke su, uz ostale plodove vrijednih ruku, krasile čitavi sajam, a ni ovog 10. nije izostao šušur, pjesma, cjenkanje, druženje i razgledavanje. Kao i uvijek, nema čega nema, a ispred aukcijske dvorane jabuke su imale posebnu pozornicu. Na desetak štandova koje su krasile jabuke, bilo je i raznog voća, kolača, pita, prisnaca, sokova, a sve u čast jesenske kraljice.
Marija Bešlić, koja je sudjelovala u organizaciji ove manifestacije, naglasila je kako su prije tri godine krenuli s akcijom “Jedimo lokalno, jedimo sezonsko” kako bi ljudima približili jabuku, voćku koju Hrvati, prema statistikama, ne jedu dovoljno. Danas posjetitelji imaju priliku kušati deset različitih sorti jabuka i ocijeniti koja im je najbolja kako bi znali kupiti onu koja im se najviše sviđa. Osim toga, imamo zanimljiv kviz kako bi naučili što više. Pored pristupačne cijene i dostupnosti jabuka, nemamo naviku dovoljno ih jesti, a jako je zdrava, kazala je Marija Bešlić.
Ipak, sve što smo kušali bilo je itekako dobro, još kad je sve začinjeno edukacijom i zabavom. Bilo je tu kolače u oblik ružica od jabuke, fritule od jabuke, kolače s jabukama i grožđicama, pita od jabuka, pita od višanja, štrudli, vanilija kiflice sa džemom i naravno nezaobilazan benkovački prisnac.
Prisnac je tradicionalno jelo našeg podneblja, važno je da sir bude domaći, to je najvažnije. Koriste se domaća jaja, ma baš sve domaće, govori nam Andriana Čačić.
No kakav bi bio benkovački sajam bez noviteta i kreativnosti seoskih žena, za što se pobrinula Antonija Gašpar iz Ceranja Gornjih, koja je pripremila prisnac od jabuka! Tu je bila najveća gužva, posjetitelje je oduševio spoj tradicije i kreativnosti. Ipak Antonija naglašava kako je pravi i tradicionalan prisnac sa sirom, ali s obzirom na to da je riječ o Festivalu jabuka, napravila je svoju varijantu našeg tradicionalnog jela i dobro je ispalo. Antonija je ponudila i domaći kruh i prišku, beskvasni kukuruzni kruh koji se ovdje jede od davnina. Kad žene ne bi imale vremena zamijesiti kruh, onda bi to napravile brzinski, bez kvasca, danas je to specijalitet, dodaje ova čuvarica nematerijalne baštine koja je također naglasila da je najvažnije da su svi sastojci domaći.
Primjetno je bilo kako su posjetitelji bili zadovoljni, jer su uživajući u tradicionalnim delicijama prepoznali domaće. Treći Festival jabuka i jesenskih plodova u Benkovcu još je jednom pokazao bogatstvo tradicije, okusa i zajedništva. Uz lokalne jabuke i jesenske plodove, manifestacija je bila ispunjena domaćim specijalitetima, kreativnim delicijama i bogatim pričama o običajima i pripremi hrane. Edukacijom o važnosti sezonske i lokalne prehrane naglasila se ključna ulogu jabuke u prehrani, a posjetitelji su uživali u različitim sortama i ukusnim jelima. Još jednom treba naglasiti kako je ovaj Festival dao veliki doprinos očuvanju tradicije, okupivši oko zajedničkog interesa vrijedne ljude koji prepoznaju potencijal u tradicijskoj baštini našega kraja. (Mile Marić)