SEDMI DANI MASLINE Peljuzica zove u maslinike i na Donje more

Kako najbolje orezati masline i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja samo su dvije od tema ovogodišnjih sedmih dana masline i ulja Peljuzica 2025 koji će se ovaj vikend održati u Sukošanu.

-Osim pounih, manifestacija ima natjecateljski, gastronomski i zabavni karakter, kaže agronom Denis Protić, jedan od inicijatora ove sve prestižnije manifestacije.

Biće svega, ali idemo redom. U petak 30. svibnja s početkom u 18,30 sati Doc. Dr. Šime Marcelić i Stjepan Dević, magistar aronomije, održat će predavanja i pokaznu rezidbu maslina na uzgojni oblik polikonične ili višestožaste vaze. . Riječ je o rezidbi koja se već dugo prakticira u talijskoj pokrajini Toskani, pokazala se uspješnom i u našoj Istri, a počela se probijati i u pojedinim većim maslinicima u Dalmaciji, a ponegdje I u Hercegovini i to zahvaljujući zadarskoj Školi rezidbe maslina koju su pokraj prošle godine osnovali Marcelić i Dević.

-Cilj je pokazati prednosti polikonične vaze , prozračnost i osunčanost krošnje, bolju i ravnomjerniju rodnost te manje troškove berbe, rezidbe i zaštite , kažu Dević i Marcelić.
Pokusna rezidba održat će se u Devićevom masliniku kod sv. Martina.

Nakon rezidbe Peljuzica će biti nastavljena sutradan, u subotu 31. svibnja na sukošanskoj šetnici Donje more. Uz Mali sajam domaćih proizvoda u 18,30 sati, uslijedit će svečano otvaranje manifestacije, a potom i Mala škola kušanja maslinovih ulja u organizaciji Profesionalnog panela Udruge senzorkih analitičara Olea Zadar na čelu sa voditeljicom Anastasijom Milardović.
Trenutak i pravi krešendo koji se nestrpljivo isčekuje je početak proglašenja najboljih ulja te dodjela nagrada i diploma laureatima.

Ponosni smo što je na ovogodišnju Peljuzicu pristiglo najviše uzoraka do sada. Čak 74 dok smo lani zaprimili samo 28 uzoraka ulja, kaže Protić.

Ulja su iz godine u godinu sve kvalitetnija pa je i to razlog što se nestrpljivo očekuje i gastro Kutak sukošanskog kuhara Hrvoja Veleslavića koji će za ovu prigodu u povećem kotlu pripremiti oko 500 porcija žgvaceta – gulaša od janjetine, biža i mladih krumpira.

Uz ukusne domaće zalogaje i birana vina posjetitelji će uživati u živoj glazbi klape Mirakul iz Vrpolja kod Šibenika. Sve u organizaciji Općine Sukošan na čelu s aktualnim načelnikom Antom Martincem i direktoricom Turističke zejednice Dobrilom Dević.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...