GLOBALNO BRILJANTNA MIKROREGIJA Maslinari Pakoškog kraja nakon New Yorka pomeli Berlin i London. Bravo ekipa!

Maslinova ulja Pakoškog kraja nastavljaju nizati uspjehe na svjetskoj sceni, potvrđujući status ovog područja kao jedne od najkvalitetnijih maslinarskih mikroregija u Europi…
Nakon što su briljirali na prestižnom međunarodnom natjecanju NYIOOC u New Yorku, gdje su u konkurenciji više od 1200 uzoraka iz cijelog svijeta lokalni proizvođači dokazali vrhunsku kvalitetu svojih proizvoda, ulja iz Pakoštana nastavila su osvajati najviše ocjene i na drugim svjetskim smotrama. Na nedavno održanom GOOA (Global Olive Oil Awards) natjecanju u Berlinu, kao i na London International Olive Oil Competition (IOOC), potvrđena je konstantna izvrsnost koja dolazi iz ovog dalmatinskog kraja.
U Berlinu su pakoštanski maslinari osvojili tri zlatne i jednu srebrnu medalju, dok su u Londonu njihova ulja zasjala s jednim zlatom i čak dvije platine, što predstavlja sam vrh priznanja u svijetu maslinovih ulja. Ovi rezultati ne samo da potvrđuju posvećenost i znanje lokalnih proizvođača, nego Pakoštane sve snažnije pozicioniraju kao istaknutu točku na globalnoj karti vrhunskih maslinarskih regija.
Ono što Pakoški/Pakoštanski kraj izdvaja od ostalih regija Mediterana, koje se tradicionalno smatraju svjetskim liderima u proizvodnji maslinovog ulja, jest jedinstvena kombinacija prirodnih uvjeta i ljudske predanosti. Pakoštane i njihova okolica uživaju blagodati izuzetne mikroklime – spoj mediteranskog podneblja, neposredne blizine mora i Vranskog jezera stvara mikroambijent bogat vlagom i stabilnim dnevnim temperaturnim razlikama.
Takvi specifični uvjeti idealni su za uzgoj maslina, jer omogućuju optimalno sazrijevanje plodova, povećavaju njihovu otpornost na štetnike i bolesti te u konačnici utječu na kvalitetu ulja – i to ne samo u kemijskom, nego i u senzornom smislu. Ujednačena izloženost maslinika sunčevoj svjetlosti, prozračnost terena te tlo bogato mineralima doprinose stvaranju ulja savršeno uravnoteženog okusa – s idealnim omjerom voćnosti, pikantnosti i gorčine, Upravo ta kompleksnost i harmoničnost okusa prepoznata je kod stručnih žirija diljem svijeta, ali i od strane najzahtjevnijih potrošača i ljubitelja maslinovog ulja.
U tim bocama ulja pretočena je priča o zemlji, ljudima i tradiciji koja se prenosi generacijama.
„Ovo je veliki uspjeh, ne samo za naše maslinare, nego i za cijeli kraj. Naša ulja pričaju priču o tradiciji, zemlji i ljudima koji ju s ljubavlju obrađuju. Nakon New Yorka, Berlin i London su potvrdili da je Pakoški kraj spreman za svjetsku pozornicu“, izjavila je Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice Općine Pakoštane, dodajući kako ovi uspjesi nisu slučajni, već rezultat sustavnog i predanog rada, stalnog usavršavanja proizvođača te sve veće orijentacije prema održivoj i ekološki prihvatljivoj proizvodnji.
Osim toga, sve veći broj proizvođača ulaže u modernu opremu za preradu, certificiranje kvalitete i internacionalnu promociju, čime dodatno povećavaju konkurentnost svojih proizvoda. Neki od njih već surađuju s renomiranim chefovima i restoranima diljem Europe, dok se drugi odlučuju na direktnu prodaju putem specijaliziranih online platformi i sajmova, što im omogućava veću vidljivost i bolju ekonomsku isplativost. No, kako ističe Vulin, ovi rezultati imaju i šire značenje – oni su temelj na kojem se gradi nova razvojna priča ovog područja.
„Ovo je samo početak. Pred nama je jasna vizija – razvijati Pakoštane kao prepoznatljivu gastro destinaciju. U suradnji s lokalnim maslinarima i ugostiteljima, krenuli smo u stvaranje novog turističkog proizvoda koji ne traje samo jedno ljeto, već cijelu godinu. Naša vrata su otvorena svijetu, a najbolji ambasadori su upravo proizvodi koje stvaraju vrijedni ljudi ovoga kraja“, kaže Danijela Vulin.
Planovi uključuju organizaciju edukativnih tura po maslinicima, radionica kušanja ulja, brendiranje lokalnih proizvoda i povezivanje maslinarske priče s lokalnom gastronomijom, vinima i kulturnom baštinom. Time se, uz postojeće prirodne ljepote i turističku ponudu, stvara održiva osnova za cjelogodišnji turizam koji će koristiti i lokalnom stanovništvu i posjetiteljima.
U konačnici, priča o uspjehu maslinova ulja Pakoškog kraja nije samo priča o nagradama, nego o identitetu i budućnosti jedne zajednice koja zna prepoznati vrijednosti koje ima – i zna ih pretvoriti u priliku. U vremenu kada kvaliteta, održivost i autentičnost sve više određuju smjerove razvoja i potrošnje, Pakoštane su pronašle svoj put – na temeljima tradicije, ali s pogledom čvrsto usmjerenim u budućnost. Bravo. I neka…