SUSRETI, ŠKOLJKE I SPIZA Novigradski vikend u znaku tradicije i okusa dagnje – 4 mjesta i velika gastro manifestacija

Novigrad dalmatinski ovog vikenda postao je mjesto susreta, iznimne gastronomije i prije svega – prijateljstva. Naime, u pitoresknom mjestu podno Velebita održavaju se 40. Susreti četiri Novigrada, manifestacija koja okuplja istoimene gradove iz različitih dijelova Hrvatske – Novigrad Podravski, istarski Novigrad-Cittanovu, Novigrad na Dobri i domaćina – dalmatinski Novigrad. U trodnevnom programu, ispunjenom izletima, kulturnim sadržajem i sjajnom spizom, sudjeluje gotovo 200 gostiju iz tri ‘bratska’ naselja.
Već u petak, odmah po dolasku, sudionici su smješteni kod domaćina širom mjesta, nakon čega je uz dobrodošlicu načelnika Jose Klapana uslijedila zajednička večera i glazbeno-zabavni program. Uz DJ-a Antu Dujića i energični Rockatansky bend plesalo se i pjevalo do kasnih sati, u duhu dalmatinskog gostoprimstva. Subota je započela izletom brodovima prema Vinjercu, a potom su se natjecatelji okušali u zabavnim igrama na plaži – od morskih štafeta do plivačkih izazova.
Ipak, središnji kulturni dio programa započinje u 19.30 sati na Škalinama, gdje će biti predstavljena monografija “Povijest Susreta Novigrada”, autora Jadrana Anzulovića, koju je izdala Općina Novigrad. Svaki sudionik dobiva primjerak monografije kao trajnu uspomenu na tradicionalni susret Novigrađana.
Vrhunac subotnje večeri donosi gastro manifestaciju Okusi novigradske dagnje, koja će mirisima i okusima ispuniti ulice predivnog dalmatinskog mjesta. Šest kuharskih timova, među kojima i poznati zadarski chef Renato Kraljev, pripremat će raznolika jela – od klasične buzare i dagnji na bijelo, do pohanih školjaka i kreativnih interpretacija s potpisom, upoznaju nas iz TZ-a.
Dagnja iz Novigradskog mora nije tek lokalna delicija, već i gastronomski biser s europskim certifikatom. Riječ je o školjci koja nosi oznaku izvornosti (ZOI), što znači da je njezino podrijetlo, kvaliteta i način uzgoja zaštićen i strogo definiran. Upravo zbog jedinstvene kvalitete, novigradska dagnja nekad se posluživala i u raskošnim dvoranama Habsburške Monarhije, gdje je bila omiljena delicija na carskim jelovnicima.
Turistička zajednica područja Novigradsko more, koja je jedan od organizatora, poručuje da ova večer nije samo posveta morskim plodovima, već istinska proslava duha mjesta, njegovih ljudi i tradicije Novigrada.
“Ovo nije samo festival hrane – ovo je putovanje kroz povijest i identitet jednog kraja, kroz tanjur, pjesmu i susret”, ističu iz TZ-a. Nedjelja donosi završnicu susreta, uz jutarnju misu i oproštajni ručak domaćina i gostiju, a mnogi će ponijeti sa sobom ne samo punu vreću uspomena, već i još dublju povezanost između četiri Novigrada koji, barem jednom godišnje, postaju – jedan.
O NOVIGRADU DALMATINSKOM…
Smješten na krajnjem jugoistočnom dijelu Novigradskog mora, podno strmih padina Velebita, Novigrad dalmatinski jedno je od najljepših primorskih mjesta Zadarske županije, slikoviti kameni gradić s očuvanom srednjovjekovnom urbanističkom jezgrom i impresivnom tvrđavom Fortica, nekoć je bio kraljevski grad i važno obrambeno uporište, u njemu je, prema predaji, kao zatočenik boravio i hrvatsko-ugarski kralj Ludovik I. Danas je Novigrad poznat po izvornom mediteranskom šarmu, mirnoj uvali, ribarskoj tradiciji i gastronomiji, osobito po novigradskoj dagnji – školjci vrhunske kvalitete i zaštićenog zemljopisnog podrijetla. Osim kupanja i rekreacije, posjetitelji mogu uživati u šetnjama starim ulicama, pogledu s tvrđave i brojnim manifestacijama koje spajaju kulturu, baštinu i – gušt doživljaja.
NOVIGRADSKA DAGNJA – KRALJICA ŠKOLJKI…
Novigradska dagnja (lat. Mytilus galloprovincialis) uzgaja se u iznimno čistim vodama Novigradskog mora, koje je zahvaljujući stalnom dotoku slatke vode i specifičnoj mikrolokaciji bogato hranjivim tvarima. Upravo ti uvjeti doprinose njezinoj iznimnoj kvaliteti, okusu i mesnatosti. Ova autohtona školjka posjeduje zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI) na razini Europske unije, čime je potvrđena njezina autentičnost i neraskidiva veza s geografskim podrijetlom. U povijesti je bila cijenjena i izvan lokalnih okvira – čak i na dvoru Habsburške Monarhije, gdje se posluživala kao delikatesa za plemstvo. Danas je nezaobilazan sastojak lokalne kuhinje, a može se kušati u brojnim varijacijama – od klasične buzare, preko pohanih i punjenih dagnji, do modernih reinterpretacija koje potpisuju vrhunski chefovi…
MONOGRAFIJA “POVIJEST SUSRETA NOVIGRADA”
Četrdeset godina prijateljstva, druženja i zajedničkih uspomena između četiriju hrvatskih mjesta s imenom Novigrad objedinjeno je u monografiji “Povijest Susreta Novigrada”, autora Jadrana Anzulovića. Djelo donosi iscrpan prikaz susreta održanih od 1985. do danas, s bogatim fotografskim i arhivskim materijalom. Monografiju je izdala Općina Novigrad, a svi ovogodišnji sudionici tradicionalnih susreta dobili su je na dar. Knjiga je više od obične kronike – ona svjedoči o međusobnoj povezanosti malih sredina, o njegovanju zajedničkih vrijednosti i o neprekidnom prijateljstvu koje nadilazi granice županija i regija. (PL)
Smatrate li da se vi ili netko vama blizak ne bi trebao nalaziti u ovoj galeriji? Ispunite Zahtjev za uklanjanje sadržaja a mi ćemo svakako pokušati uvažiti sve vaše objektivne razloge za isti. Svakako vas molimo da prije toga pročitate sve odredbe prije ispunjavanja istog.