JESEN NAM SE ZAHUKTALA Doba boja, mirisa, prirodnih užitaka, delicija i dobrih priča

Jesen je stigla. I za niti četiri dana – dobrano se zahuktala.

Dani su kraći, jutra svježija, a večeri pozivaju na dekicu i čaj. No, umjesto da je doživimo kao uvod u hladnu zimu, jesen se već stoljećima slavi kao doba obilja, novih početaka i posebnih trenutaka.

Nijedno drugo godišnje doba ne može se pohvaliti takvom paletom boja. Žuta, crvena, bakrena i smeđa pretvaraju šume u slikarska platna. U Dalmaciji, pogotovo na zadarskom području, maslinici u jesen dobivaju sasvim novu čar. Dok turisti još uvijek uživaju u suncu na Kalelargi ili kavi na Forumu, domaćini već razmišljaju o punjenju konoba svježim uljem i berbi maslina. Jesen je i doba kada gradske rive zamirišu na pečene kestene, u Hrvatskoj je Lovran poznat po marunadi, fešti posvećenoj kestenu, dok u Dalmaciji prednost ipak uz maslinu imaju smokve i berba grožđa. Svaka regija ima svoje jesenske delicije, a svi se slažu u jednom – ovo je godišnje doba u kojem stolovi pucaju od obilja svega blaga Božjega.

U vinogradima je najživlje, branje grožđa nije samo posao nego i društveni događaj. Uz pjesmu i smijeh pune se kašete, u podrumima se i konobama priprema mošt, a kasnije, kad vino sazrije, prepričavaju se anegdote s jesenskih dana i vinskih rođendana. Ništa ne povezuje ljude kao zajednički trud oko zemljanih plodova.

Jesen, međutim, nisu samo piće i hrana. To je doba kada škole ponovno ožive, a ulice su prepune djece s torbama. Na fakultetima počinju nova predavanja, a studenti vraćaju živost gradovima. Knjižnice i kazališta otvaraju jesensku sezonu, a kina privlače s prvim jesenskim premijerama. Kulturna jesen u Hrvatskoj uvijek je bogata, od kazališnih festivala do koncerata.

Vrijeme, naravno, zna biti varljivo, jesen u Zadru može značiti šetnju rivom u kratkim rukavima, ali i buru koja donosi prvu ozbiljnu kišu – upravo ta nepredvidivost daje joj poseban šarm. Jedan dan se čini kao produžetak ljeta, a već drugi podsjeća na zimu pred nama. Zanimljivo je i da se u jesenskim mjesecima rodilo mnogo poznatih osoba. U rujnu, primjerice – Freddie Mercury i Sophia Loren. Listopad je mjesec u kojem su rođeni Pablo Picasso i Margaret Thatcher, u studenom su svijeće na tortama palili Leonardo DiCaprio i Björk. Jesen, očito, voli umjetnike, glumce i ljude koji za sobom ostavljaju duboki trag.

Za Hrvate jesen nosi i posebne datume: u listopadu se obilježava Dan neovisnosti, a studeni je rezerviran za blagdan Svih svetih kada groblja zasvijetle tisućama lampiona. To su dani introspekcije, sjećanja i povezanosti s obiteljima. U svijetu je jesen doba praznika poput Halloweena i Dana zahvalnosti, ali kod nas se češće veže uz pučke fešte, sajmove i niz manifestacija. Bilo da je riječ o berbi grožđa, danima kruha ili ribarskim večerima, zajedničko im je slavlje prirode i života.

Moda u jeseni ima svoje zakonitosti. Nakon ljetnih sandala vraćaju se čizme, šalovi i kaputi. Ulice izgledaju elegantnije, a trgovine mame novim kolekcijama. Zanimljivo je kako čak i obična šetnja Kalelargom ima drukčiji ton kad ljudi u ruke stave kišobran ili šal.

I jesenski sportovi također dobivaju na važnosti. Počinju nove sezone košarke i nogometa. Pa dok se priroda priprema za zimski odmor, ljudi u jesen zapravo ubrzavaju. Kraj godine sve je bliže, planiraju se obaveze, zatvaraju poslovni projekti i donose odluke – baš jesen nas podsjeća da ništa ne traje vječno, ali i da svaki kraj otvara prostor za novi početak.

Na kraju, možda je najljepši dio jeseni upravo njena raznolikost. Ona je i šarena i siva, i vesela i melankolična, i mirna i burna. U njoj ima mjesta za bučne fešte i tihe večeri pored knjiga. Ili Tv-a. Jesen nas uči uživati u sitnicama, bilo da je riječ o šuštanju lišća pod nogama ili pogledu s Morskih orgulja na zalazak sunca.

***********************************************

Fun fact – Zadar i jesen…
Zadarska riva u jesen često je jednako živa kao i ljeti – dok domaći ispijaju kavu na Forumu, turisti i dalje čekaju red da poslušaju Morske orgulje, rujan i listopad posljednjih godina bilježe sve veći broj posjetitelja, pa grad sve više postaje Top „jesenska destinacija“.

Fun fact – Smokve umjesto kestena
Dok kontinentalni dio Hrvatske u jesen miriše na kestene, Dalmacija ima svoje kraljice jeseni – smokve, u zaleđu često se suše na starinski način, na drvenim rešetkama, a potom poslužuju s rakijom ili prošekom ukućanima i dragim gostima.

Fun fact – Maslinovo ulje…
Berba maslina u Zadarskoj županiji kreće već krajem listopada. Procjenjuje se da se na području od Paga do Pakoštana svake godine proizvede više od milijun litara maslinova ulja. Nije slučajno da su brojna ZD ulja nagrađivana na svjetskim sajmovima.

Fun fact – Maraska
Jesenski dani u Zadru često su povezani s mirisom maraske, to posebno zadarsko voće, iz kojega nastaje čuveni Maraschino, bere se krajem ljeta i početkom jeseni, a prerada i punjenje boca nastavljaju se kroz rujan i listopad.

Fun fact – Turizam
Na obali Dalmacije sezona se posljednjih godina produljuje, Dubrovnik i Zadar u rujnu i listopadu bilježe brojne kruzere i turiste koji biraju mirniju posezonu umjesto užurbanog ljeta. Jesen tako postaje drugo proljeće za dalmatinski turizam. (PL)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...