INTERVJU Filip Oguić: Iz Irske natrag kući, sa znanjem i iskustvom za Pag

Mnogi Vas poznaju iz vremena Vašeg političkog angažmana u mladeži HDZ-a. Kako biste opisali svoj put od tada do danas?
Istina, moj politički put započeo je u mladeži HDZ-a Paga, gdje sam imao čast biti predsjednik i kasnije član predsjedništva županijske mladeži. To su bila formativna iskustva — naučio sam kako funkcionira zajednica, kako slušati ljude i kako preuzeti odgovornost. No, nakon tog razdoblja osjetio sam potrebu za novim izazovima i odlučio sam otići u Irsku.

Što Vas je najviše oblikovalo tijekom šest godina u Irskoj?
Rekao bih – rad, disciplina i poštovanje prema poslu. Počeo sam od početka, i kroz trud i predanost postao menadžer u restoranu Glover’s Alley, koji ima Michelinovu zvjezdicu. Voditi takav tim bilo je veliko iskustvo, a kasnije sam preuzeo vođenje restorana u hotelu na zapadu Irske, koji je dobitnik Michelin Keya. Taj međunarodni kontekst me naučio koliko su detalji, organizacija i međuljudski odnosi ključni za uspjeh.

Nakon takvog iskustva, što Vas je potaknulo na povratak u Hrvatsku?
Iako sam u Irskoj stekao puno, uvijek sam znao da se želim vratiti kući. Pag i Hrvatska su moj dom. Vjerujem da se iskustvo i znanje ne skupljaju samo radi osobnog napretka, nego da bi se vratili svojoj zajednici. Danas sam direktor vlastite tvrtke Pag Services, koja se bavi property managementom, i kroz taj posao svakodnevno surađujem s ljudima, investitorima i gostima, pokušavajući podići razinu usluge i profesionalnosti na otoku. Želim svoje iskustvo iz međunarodnog okruženja staviti u službu razvoja našeg grada i doprinositi konkretnim rješenjima, osobito u području turizma i ugostiteljstva.

Kako vidite Pag danas i gdje mislite da možete najviše doprinijeti?
Pag ima ogroman potencijal, ali i potrebu za modernijim pristupom razvoju – osobito u sektoru turizma, održivosti i upravljanja ljudskim potencijalima. Želio bih pomoći u stvaranju okruženja u kojem se mladi mogu vratiti, raditi i živjeti kvalitetno. Ako sam ja mogao ostvariti karijeru u Michelin okruženju, vjerujem da to možemo prenijeti i na naš otok – kroz organizaciju, standarde i pristup poslu.

Kako biste opisali svoj pristup radu i vođenju ljudi?
Vjerujem u vodstvo primjerom. Uvijek sam smatrao da dobar lider ne stoji iznad tima, nego uz njega. Naučio sam da uspjeh dolazi kada svakom članu tima pružiš prostor da pokaže svoje sposobnosti, da ih osnažiš i stvoriš atmosferu povjerenja. Kod mene nema velikih riječi – samo odgovornost, rad i zajednički cilj. To je filozofija koju želim prenijeti i ovdje, na Pag.

Što smatrate svojim najvećim adutom u ovom trenutku?
Iskreno – moj najveći adut nisam ja, nego tim predivnih i sposobnih ljudi s kojima surađujem. Okružen sam osobama koje imaju znanje, volju i iskustvo, i koji svoje vještine nesebično stavljaju na raspolaganje
zajednici. Vjerujem da se samo kroz zajedništvo, suradnju i otvorenost mogu napraviti stvarne promjene. Nitko ne može sam – ali zajedno možemo jako puno.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...