SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA Srednja škola Bartula Kašića iz Paga srebrna u kategoriji “Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka”!
SREDNJA ŠKOLA BARTULA KAŠIĆA PAG
Srednja škola Bartula Kašića iz Paga ove godine je kao nominirana za nagradu ponijela srebrnu plaketu u kategoriji “Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka” Suncokreta ruralnoga turizma – The Sunflower Award!
-Ponosni smo objaviti da je Srednja škola Bartula Kašića Pag osvojila prestižnu srebrnu plaketu Suncokret ruralnog turizma za projekt koji čuva, promiče i oživljava gastronomsku baštinu našeg otoka – poručili su ne bez ponosa iz Kašića.
Projekt Pag na meniju započeo je – podsjetimo – neposredno prije lockdowna, iz velike ljubavi prema Pagu. Učenici škole, uz vodstvo svojih strukovnih nastavnika, prikupljali su stare otočne recepte, bilježili mjesne govore, istraživali tradicijske namirnice te sudjelovali u izradi jelovnika koji danas predstavljaju pravo bogatstvo lokalne kuhinje, njihov trud, znatiželja i predanost pokazuju koliko mladi mogu biti važni pokretači u turističkom razvoju i čuvari vrijedne gastronomske ostavštine otoka.
-Danas čak 13 ugostitelja na Pagu ponosno nosi oznaku „Pag na meniju“, a to je najljepša potvrda da se zajedništvo, znanje i ljubav prema tradiciji uvijek isplate, hvala svima koji su vjerovali u ovu priču – učenicima, nastavnicima, partnerima i dragim ljudima koji su bili uz nas – istaknuli su iu SŠ Bartula Kašića.
Daleko više i podrobnije o projektu možete pročitati i vidjeti klikom na LINK…
Prijavljeni u kategoriji su inače bili:
Projekti / nositelji zaštićenih i marketinških oznaka
Kategorija koja slavi i prepoznaje projekte i inicijative koje očuvanjem tradicije, autohtonih proizvoda i lokalne kulturne baštine stvaraju oznake kvalitete te promiču održivost i jedinstvenost svojih zajednica.
Podravinoteka – Platforma koja okuplja i promovira podravske proizvođače te prodaje njihove autentične autohtone prehrambene i neprehrambene proizvode, Vidovečki gibanik – Udruga žena iz Vidovca koja promiče lokalnu zajednicu, organizira radionice i humanitarne aktivnosti te njeguje suradnju s drugim udrugama.
Pag na meniju – Projekt Srednje škole Bartula Kašića Pag koji revitalizira tradicionalna jela otoka, čuva jezičnu baštinu i promovira lokalnu gastronomiju kroz certifikaciju ugostiteljskih objekata.
Lička Štrudla – Obiteljska tvrtka iz Gospića koja čuva i promovira tradicionalnu ličku gastronomsku baštinu kroz autentične štrudle od lokalnih sastojaka.
Perjara – Obrt Protex – Obiteljski obrt iz Đakova koji ručno izrađuje i obnavlja jastuke i poplune od guščjeg perja, čuvajući slavonsku tradiciju i obrtničku baštinu, OPG Lenac – Obitelj iz Hrvatske Kostajnice koja proizvodi autentične rezance od sušene buče i druge ekološke proizvode, čuvajući tradiciju i prirodne okuse, Maslinovo drvo pretvoreno u gastro priču – Ručno izrađeni mlinac za sol i papar od maslinovog drveta s Ugljana koji spaja tradicijski obrt, održivost i suvremeni dizajn, čuvajući otočnu kulturu i dugovječnost proizvoda.
Bees Blessing – Kremu za lice s pčelinjim otrovom i bušinom OPG Marčić Tonči koja spaja otočnu tradiciju pčelarstva, lokalne sastojke i prirodnu njegu kože, Bolski med OPG-a Marčić Tonči – Med s otoka Brača koji spaja lokalno pčelarstvo, mediteranske okuse i ljekovita svojstva, čuvajući otočnu tradiciju, Rab Bit j.d.o.o. (Babin Facol) – Kolekcija torbi, ruksaka i marama inspirirana tradicionalnom rapskom ženskom nošnjom koja čuva i reinterpretira lokalnu nematerijalnu kulturnu baštinu, Jezerske ogrice – Tradicionalni proizvod KUD-a Koledišće Jezera koji se izrađuje u okviru eko-etno radionice uz edukativne aktivnosti za mlade, Vina Antičević – Vinarija s Pelješca koja proizvodi autentična vina od autohtonih sorti Plavac mali i Rukatac, čuvajući lokalni terroir i tradiciju vinogradarstva.
Eco Edu Media d.o.o. – Projekt „Zelene priče“ iz Murtera koji kroz edukativne priče i materijale djeci približava prirodu, promiče nacionalne parkove i nosi oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda… (PL)



