TZ GRADA Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru
Topli kokteli savršeni su za zagrijavanje tijekom zimskih dana, a upravo na koktelima temelji se ponuda brojnih ovogodišnjih adventskih kućica. Osim toplih pića valja osigurati i pregršt zanimljivih zalogaja jer spoj dobrog društva uz izvrsne zalogaje, pravi je recept za nezaboravni blagdanski provod, poručuju iz Turističke zajednice Grada Zadra.
Prva nam je stanica zato bila ona poznatog zadarskog bar & caffea „Colonna“, koji, kao i u svom uobičajenom izdanju, inventivnošću ne zaostaje također i u ovom adventskom.
Moreno, vlasnik i bar manager „Collone” kazao nam je kako su kartu jela i pića osmislili slušajući „vox populi”.
– Radimo ono što znamo da ljudi vole jesti. Tri sočna burgera – klasičan, fensi koji je blago ekstravagantan sa black angusom u crnom pecivu od sipe i čvarcima, te veganski s pljeskavicom od cikle, kako se nitko ne bi osjećao izostavljenim i nezadovoljan otišao s naše kućice. Također, tu su i sendvič od trgane piletine s kikiriki umakom za one koji vole zdrav život i tjelovježbu te tri kobasice koje za nas naš radi pršutana „Butić”, počeo je Moreno.
Što se tiče koktela, visoka miksologija je osnovni DNK “Collone”.
– Primijenili smo to i na Advent, tako da u našim hladnim koktelima nema gotovih sirupa niti jeftinog alkohola. Koktele spremamo koristeći napredne tehnike, kao u labosu našeg bara, dodao je.
Druga kućica na našem putu kućica je „Feral“, gdje nam je Stipe kazao kako u ponudi imaju prepoznatljive „Feral” burgere te dvije tortilje.
– Osim standardne ponude alkoholnih i bezalkoholnih pića, uzdamo se u naše kuhano vino, tajne recepture s domaćim vinom, za koje smo dvije godine zaredom osvojili i nagradu za najbolje kuhano vino, ponosno je istaknuo Stipe. Iako je receptura tajna, svima je nadaleko poznato kako blagdana nema bez dobrog kuhanog vina.
Prosjek od oko 20 godina krasi ekipu kućice „Božić bijeli“, koja u adventskoj avanturi okuplja mlade prijatelje.
– Od hrane nudimo tri vrste burgera, domaće ličke kobasice, te klasične hrenovke i pomfrit te slatke fritule. Jako smo dobri prijatelji, te smo po prvi puta zajedno u ovakvoj kombinaciji. Ja sam dosada godinama radio u različitim kućicama, no ovo je po prvi put da baš imam svoju. Za ovaj sam se korak odlučio zato jer smatram kako sam skupio dovoljno iskustva, ali i dobrih ideja koje je trebalo predstaviti, smatra Leon.
Ova vesela peteročlana ekipa koja donosi mladost i energiju među adventske kućice predstavila nam nam se „White Burgerom” s mozzarelom, domaćim umakom od češnjaka, junećom pljeskavicom i salatom, te kuhanim džinom sa sokom od jabuke i začinima.
Produžili smo potom dalje do kućice „White Hill” i Mihaela, koji nam je kazao kako su, osim u vizualno uređenje kućice, jednako puno vremena potrošili i na smišljanje zanimljivog menija, čija je zvijezda, kaže, lava cake.
– Menijem smo probali obuhvatiti čim više različitih recepata kako bi bio zanimljiviji. Naročito jer smo prošle godine dobili drugu nagradu za naš burger. Ove smo godine na krilima te uspješnice isto tako pripremili zanimljiv burger, tri vrste kobasica u pecivu, nachose i lava cake sa sladoledom od vanilije kao vrhunac u našoj ponudi. Ne zaboravljamo niti na naš koktel ljubavi, kojemu je baza moj „čudomiks” od bezalkoholne smjese na bazi marakuje i jabuke, kojoj se može, ali i ne mora dodavati alkohol, pojasnio je Mihael.
„Adventura” nam je pak ponudila svoj „signature” burger, te domaću kobasicu s kiselim kupusom i senfom.
– Na karti su četiri burgera, domaće kobasice i fritule. Šest jela, procijenili smo, dovoljno je da zadovolji zahtjevnu zadarsku publiku, nada se chef Toni, dok nam je Luka iz konobarskog aspekta predstavio kartu koktela, posebice onaj s aperolom i džinom.
– Ovo je druga godina da smo se vratili na Advent. Nadamo se posebice dobrom vremenu. Tek sam na početku svoju ugostiteljske karijere, te se nadam opravdati očekivanja Zadrana, poručio je Toni.
Iza zanimljivog imena „Petrunjella” nalazi se kućica koja već četiri godine radi s iste lokacije.
– Od pića najvažniji su u našoj ponudi noviteti, vrući viski i vrući aperol, smatra Luka, dok je David iz menija istaknuo dva burgera – jedan sa single i double pljeskavicom te pulled pork kojeg kuhaju dvanaest sati.
I naposljetku, ali ne i manje zanimljiva, kućica „Winter Joy” nudi probrane, popularne i svima poznate blagdanske specijalitete, koje nam je predstavila konobarica Ela. To su domaće kobasice, hot dog, pomfrit s batatom i krumpirom, fritule, te kuhani džin, rum punč i vino.
Bilo da vas zanimaju kućice koje smo predstavili ili one koje tek čekaju da ih otkrijete, zakoračite u blagdansku atmosferu, uživajte u druženju, dobrom jelu i piću – vidimo se na Adventu!




















