Enio suznih očiju ‘otvorio špinu’: “Uloge je lako glumiti, a tu naviru emocije, ovo misto živim”

Danas je u 17:05 sati svečano otvoren novi-stari središnji trg u Bokanjcu, obnovljen prije svega zbog neumornog zalaganja mještana, a potom i zbog novca te blagoslova Grada Zadra. Trg je to koji spaja Ulicu Davorina Trstenjaka, Put bunara, Ulicu Ispod dvorina i Ulicu Studenac, pa tako čini sami centar te gradske četvrti.

A u centru centra sada se nalazi jedna špina koja nosi veliku simboliku. Naime, ova godina donosi 1111. obljetnicu prvog pisanog spomena Bokanjca iz 906. godine kada se to selo, a danas gradska četvrt, spomenulo upravo u kontekstu vode.

Zadar ne bi danas bio to što je da kroz povijest nije bilo vode koja život znači, a koja je dolazila upravo s Bokanjca koji je prvi put u povijesti spomenut kao polazišna točka vodovodne mreže našega grada.

Cijelu manifestaciju otvaranja obnovljenoga trga organizirali su ‘Konji’ na čelu s predsjednikom Mjesnog odbora Bokanjac Eniom Meštrovićem koji je čitavo današnje događanje primio veoma emotivno.

– Uz dobru volju i volonterski rad mještana te veliku pomoć Grada Zadra, od rugla i ničega napravili smo nešto veliko, ovaj lijepi trgić. Boli me što nema mjesnog HDZ-a na ovom otvorenju. Boli me tolika mržnja koja je posijana jer ‘Konji’ su bez mržnje, kazao je Enio i nastavio rekavši: “Nakon 25 godina zapostavljanja od strane Grada – napokon dobra volja! Od selendre malim koracima napokon postajemo grad. Lakše mi je glumiti u nekoj od svojih uloga, ali ovdje sam emotivan. Ovo misto živim”, kazao je Meštrović suznih očiju.

A Grad Zadar bio je predstavljen od strane dogradonačelnika Ante Babića.

 

– Prije svega stanovnicima Bokanjca želim čestitati sutrašnji blagdan svetog Šimuna i Tadije. Prenosim pozdrave gradonačelnika koji nije mogao biti tu. Ovaj trg i špina simboliziraju tradiciju Bokanjca od kojega se cijeli grad u prošlosti snabdijevao vodom, a Bokanjac je od svih gradskih četvrti možda najviše povezan s tradicijom. Grad Zadar je s radošću prihvatio inicijativu MO Bokanjac i ponudio pomoć u ostvarenju ovoga projekta. Nadam se da će ovaj trg postati mjesto okupljanja ne samo za tu ove ljude, već i za druge građane našega grada, kazao je Babić.

Nakon ovih kratkih govora uslijedila je mala feštica za sve brojne okupljene uz piće i fritule te glazbu sa zvučnika. Ovaj veliki događaj obilježen je po nekima možda skromno, no na ekstravagandne projekte Bokanjac (poput brojnih drugih gradskih četvrti) ionako nije navikao.

 

 
bokanjacenio meštrovićnezavisna lista konjišpina