Voće poskupjelo i do 40 posto, ali neće stati na tome; “U Hrvatskoj više nema jabuka”

Kilogram jabuka danas košta 14 kuna, što je 40 posto više nego lani.

“U Hrvatskoj više nema jabuka i ja većinom prodajem jabuke iz Poljske. U nabavi ih plaćamo 10 kuna plus PDV, znači 12 kuna, a mi ju prodajemo po 14”, rekla je Vera, prodavačica na tržnici.

Poskupjele su i jabuke i kruške, ističu iz Hrvatske voćarske zajednice. Jabuke su lani stajale 10 kuna po kilogramu, a danas od 13 do 20 kuna. Kilogram krušaka je prošle godine stajao najviše 13 kuna, a danas košta od 16 do 20 kuna. A bit će još skuplje, donosi dnevnik.hr.

“Do prve berbe jabuka i krušaka, koja će biti početkom srpnja, cijene će porasti još minimalno 25 do 30 posto”, rekao je Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice.

Kilogram grčkih jagoda iznosi 20 kuna, što je gotovo jednako kilogramu svinjskog buta. Domaća proizvodnja je nedovoljna, a voća nema ni drugdje u Europi, ističu voćari. Cijene rastu, ali kvaliteta pada.

“Kad vidimo da ima trule fleke znamo da je to voće zapravo bezvrijedno. Takve su prošle godine bile pet do pet i pol kuna”, rekao je Ivković.

 

Za takvo stanje Ivković krivi neuređenu proizvodnju i tržište voća u Hrvatskoj, a dok se to ne popravi ni cijene neće biti bolje.

 
jabukeposkupljenjevoće