Plenković najavio: “Tko se ne cijepi više neće moći dobiti korona pomoć od države!”

Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije nakon sjednice Vlade na kojoj je, među ostalim, objasnio najavu da će ukinuti potpore za očuvanje gospodarstva.

“Mjere će se nastaviti, ali ne prema svima. Moramo biti precizniji”, rekao je Plenković.

Kada je riječ o cijepljenju, rekao je da Vlada osigurava cjepivo pa bi bilo fer da svatko da svoj mali doprinos i cijepi se.

“Što se tiče cijepljenja, to je bila jedna od najvažnijih tema današnje sjednice Vlade i smatramo da bi bilo fer da ako država u krizi koju je uzrokovao covid osigura cjepivo i plaće, da svi daju neki svoj mali doprinos. Pa ako će netko koristiti potpore, bilo bi dobro da se cijepe. Ministre Beroša i Marića ćemo zamoliti da preciziraju te mjere”, rekao je Plenković.

“Imamo 1.300.000 neutrošenih doza, nećemo ih danas utrošiti. Mi ćemo zato donirati kao zemlja koja želi da se pandemija riješi svugdje, a ne samo kod nas. Prije svega donirat ćemo 210.000 doza cjepiva BiH, a onda i po 20.000 doza Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji i Kirgistanu. Prema izračunima ćemo imati viška doza i do kraja godine i to je tek jedna u nizu donacija”, najavio je premijer.

Hoće li cijepljenje biti uvjet za dobivanje potpora za očuvanje gospodarstva, pitali su novinari premijera.

 

“Da, nastojat ćemo da to bude tako”, rekao je Plenković i najavio će stvoriti zakonski okvir za to.

 
andrej plenkovićcijepljenjegospodarstvo