Epidemiologinja HZJZ-a o obveznom cijepljenju: “To je svakako jedna od opcija”

Epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer komentirala je danas za HRT situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

“Bilo bi dobro da ne bude više mutacija, da ne bude novih sojeva. Ako bi ostalo samo na omikronu, s obzirom na ono što znamo do sada, da je jako zarazan, da se jako brzo širi, sigurno ćemo imati velike brojke novooboljelih. Koliko će od tih novooboljelih biti teških kliničkih slika, koliko će ih biti potrebno hospitalizirati, to ćemo vidjeti.

S obzirom na ono što sada znamo, mogu reći da su do sada bile blage kliničke slike. Blage kliničke slike ne zahtijevaju hospitalizaciju”, rekla je Mayer. Međutim, naglasila je da se nikad ne zna koliko će ljudi od blage kliničke slike razviti težu.

Mayer je rekla i kako je za sada prerano da vidimo posljedice okupljanja za Badnjak, a pogotovo za Silvestrovo.

 

O mogućnosti obveznog cijepljenja

Upitana o razgovorima na razini Europske komisije o uvođenju obveznog cijepljenja, Mayer je rekla kako se u Hrvatskoj za sada o tome ne razgovara.

“Hoće li biti obavezno cijepljenje, ovisi o broju novooboljelih, o brzini širenja virusa, koliko će taj broj rasti, a i o tome koliko će postotak procijepljenosti isto tako rasti. Za sada je to slabo, cijelo vrijeme smo nekako pokušavali ljude pridobiti na cijepljenje, odnosno reći im koliko je to važno i putem ovakvih emisija.

Međutim, ako to ne bude zadovoljavajući postotak, ako broj novooboljelih bude rastao, ako budemo imali pritisak na bolnički sustav još veći nego što je sada, bojim se da će obavezno cijepljenje morati biti jedna od opcija, ali za sada još nekako nismo o tome baš… Ne mogu sad to reći sa sigurnošću da će biti, ne znam, od sljedećeg mjeseca ili uskoro, ali to je svakako jedna od varijanti”, rekla je Mayer.

Mayer je rekla da smo imali liberalne mjere, a o mogućnosti postroženja rekla je da se za sada o tome samo govori, ali da su sve opcije otvorene.

“Vrlo vjerojatno, ako za tjedan dana taj broj bude opet onako velik kao što smo imali, moguće je da će se ići u postrožavanje mjera”, rekla je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...