PLAN MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE

Hrvatska ne štiti ni nacionalne parkove od nitrata

Ivan Katalinić
Tamni način

Ministarstvo poljoprivrede od premijera Zorana Milanovića tražit će da potpiše odluku o određivanju područja ranjivih na zagađenje nitratima, kojim se obuhvaća samo devet posto teritorija Hrvatske. Prema karti, popisu općina i prijedlogu teksta Vladine odluke, u posjedu tportala, vidljivo je da su iz tih mjera zaštite podzemnih i površinskih voda izuzeti čak i nacionalni parkovi.

Ministarstvo poljoprivrede dužno je donijeti ovakvu kartu i mjere zaštite voda od nitratnih zagađenja sukladno Nitratnoj direktivi EU. Dok se ova područja u Europi prostiru na 36 posto ukupnog teritorija 27 članica, Ministarstvo poljoprivrede za zaštitu od prekomjernih količina stajskog gnoja i umjetnih dušičnih gnojiva planira štititi četverostruko manje.

Prema tom prijedlogu ranjiva područja nalaze se u 75 općina i to gotovo sve u Istarskoj, Zagrebačkoj, Međimurskoj i Varaždinskoj županiji. Na popisu općina nema nijedne u Dalmaciji, s poroznim kršom, Kopačkog rita, Regionalnog parka Mura – Drava, kao ni jednog od nacionalnih parkova.

U poljoprivredom intenzivnoj Osječko-baranjskoj županiji nijedna općina ne predviđa se kao područje ranjivo na nitrate iako se tamo 2011. uzgajalo 14 posto svih goveda u Hrvatskoj.

U resoru ministra Tihomira Jakovine kažu da su prijedlog odluke za premijera Milanovića donijeli na osnovu nezavisnog stručnog istraživanja ‘Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi’ (APCP).

‘Rezultati istraživanja pokazali su da je devet posto teritorija izrazito ranjivo i pod utjecajem viška nutrijenata, a dodatnih 44 posto teritorija povećane je ranjivosti i postoji mogućnost onečišćenja ukoliko se ne provode mjere dobre prakse u gnojidbi. Ukupno 53 posto označeno je unutar spomenute dvije grupe’, odgovorili su nam iz ministarstva, ne demantiravši da se ranjiva područja nalaze u 75 općina isključivo u četiri županije.

Projekt APCP ministarstvo provodi od 2008. godine uz potporu Svjetske banke i u suradnji sa stručnim i znanstvenim institucijama. Prema web stranici projekta preporuke o ranjivim područjima napravila je tvrtka Ecotoxa iz Češke i ponudila dvije varijante – s ograničenim zonama ranjivim na nitrate i cijela zemlja kao zona ranjiva na nitrate.

Prema izvještaju Europske komisije o provedbi Nitratne direktive 2010. područje cijele zemlje ranjive na nitrate proglasile su Austrija, Danska, Finska, Njemačka, Irska, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska i Slovenija.

‘U provedbi spomenutog nedavnog istraživanja, u cilju pune objektivnosti, u obzir su uzeti trenutačno dobavljivi podaci nadležnih institucija. Tim projekta APCP nije bio uključen u donošenje konačne odluke te eventualno korištenje i drugih izvora i znanstvenih radova u tom smislu’, dodaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Europske države koje su ozbiljno prihvatile ciljeve Nitratne direktive od 1991. uspjele su značajno smanjiti zagađenje okoliša nitratima u poljoprivredi. Prema izvještaju EU komisije na razini unije poljoprivreda, sa stajskim i umjetnim gnojivima, sa 50 posto doprinosi ispuštanju dušika u površinske vode. Između 2004. i 2007. koncentracija nitrata u površinskim vodama stabilizirana je ili pada u 70 posto promatranih područja. Kvaliteta podzemnih voda stabilna je ili se poboljšava u 66 posto lokacija.

Zemlje članice provode akcijske programe koje obuhvaćaju konkretne mjere upravljanja stajskim gnojem i umjetnim gnojivima. Razdoblja u kojima je zabranjena primjena gnojiva, minimalni kapaciteti zbrinjavanja stajskog gnoja i pravila primjena gnojiva u blizini voda. Svi programi određuju i konkretne količine, primjerice granicu od 170 kilograma dušika koji godišnje smije doći po jednom hektaru zemljišta.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar