Ne nasjedajte na e-mail poruke ovakvog sadržaja!

Bjelovarsko-bilogorska policija upozorila je da je na njihovom području zabilježen porast broja zaprimljenih e-mail poruka iz države Benin, grada Cotonou u Africi, u kojima neimenovane osobe, koje se predstavljaju kao odvjetnici preminulih osoba, a koje su rodbinski vezane s osobama s područja Hrvatske, nude da kroz svoju djelatnost osiguraju prijenos novca nasljednicima, za što traže uplatu više vrsta naknada.

Pošiljatelji uvjetuju da se novac koji je neophodan za realizaciju postupka prijenosa naslijeđenog novca mora dostavljati isključivo putem Western Uniona te da pošiljatelj mora dostaviti kontrolni broj uplate koji je evidentiran na potvrdi o slanju novca.

U trenutku kada pošiljatelj ima podatak o kontrolnom broju, uz predočenje istoga, uplaćeni novac može podići u bilo kojem uredu Western Uniona u svijetu. Isto tako je i kod plaćanja naknada za realizaciju kredita za nezaposlene.

Iz policije upozoravaju građane na opisane pojavne oblike kaznenog djela prijevare iz čl. 224. KZ-a te savjetuju da ako zaprime slične e-mail poruke te sumnjaju u vjerodostojnost podataka, ne prihvaćaju komunikaciju s pošiljateljem, ne odgovaraju na e-mail poruku i ne prihvaćaju uvjete pošiljatelja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...