Nutella na udaru francuskih senatora

Tvorci poznatog slatkog namaza Nutella kažu da neće promijeniti unosan recept čak i ako Francuska, njegovo najveće tržište, prihvati prijedlog za učetverostručenje poreza na ključni sastojak Nutelle – palmino ulje.

Senatori u Francuskoj, gdje ljevičarska vlada općenito povećava poreze kako bi smanjila narasli javni dug, predložili su 300-postotno povećanje poreza na palmino ulje na temelju činjenice da njegova proizvodnja šteti okolišu, a njegova konzumacija potiče pretilost. Frederic Thil, francuski direktor Ferrera, talijanske tvrtke koja proizvodi slatki namaz čokoladne boje, zvučao je prkosno u dnevnom listu Le Parisien. ‘Argumenti su nepravedni a posljedice bi bile katastrofalne’, rekao je za novine.

Više od 100 milijuna staklenki Nutelle prodano je u Francuskoj samo u 2008. godini, prema Ferreru, na čijoj se web stranici kaže da je recept za namaz koji se prodaje u velikim količinama diljem zapadnog svijeta izumljen u jednoj talijanskoj slastičarnici 1944. Glavni su mu sastojci šećer, mlijeko u prahu, lješnjaci, kakao, emulgator, aroma i palmino ulje, na koje u Francuskoj sada postoji porez od skoro 100 eura po toni.

Taj bi porez trebao porasti na 400 eura po toni ako prijedlog ponikao u jednom senatskom odboru dobije većinsku potporu u Senatu i u donjem domu parlamenta, Nacionalnoj skupštini. Francuska, koja želi pronaći dodatne izvore financiranja zdravstvenog sustava, već je podigla porez na slatke napitke a nedavno je predloženo i oporezivanje piva kako bi se popunile rupe u javnim financijama. Thil je rekao da će proizvođač Nutelle učiniti sve kako bi ograničio udar porasta poreza na potrošače.

Palmino ulje, koje se također intenzivno koristi u proizvodnji margarina, keksa i čipsa, čini oko 20 posto Nutelle. Ako se prihvati povećanje poreza za 300 posto, to će povećati cijenu staklenke od jednog kilograma za 0,06 eura, prema ASEF-u, udruzi liječnika koji podupire prijedlog povećanja poreza. Drugi argument za povećanje poreza je da će ohrabriti odmak od intenzivnih proizvodnih metoda, koje su potaknule uništavanje šuma u zemljama poput Malezije, velikog izvoznika palminog ulja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...