MALALA JUSUFZAI

Peticija za dodjelu Nobela pakistanskoj heroini

Tamni način

Više od 60.000 ljudi u svijetu potpisalo je peticiju za dodjelu Nobelove nagrade za mir Malali, pakistanskoj djevojčici koju su prije točno mjesec dana ranili tamošnji talibani i koja se sada liječi u Engleskoj.

‘Malala nije obična djevojčica, ona govori uime svih žena koje su zbog spola lišene izobrazbe’, ocijenila je Šahida Šudhari koja u Velikoj Britaniji vodi kampanju kako bi premijer David Cameron i visoki politički dužnosnici predložili Malalino ime Odboru za dodjelu Nobelove nagrade.

‘Ako Malala dobije Nobelovu nagradu bit će to jasna poruka kako svijet podupire one koji staju u obranu prava djevojčica na školovanje’, dodala je.

‘Djevojčica kao što je Malala ima i u Velikoj Britaniji i u cijelome svijetu. I ja sam bila takva’, rekla je Šahida koja je u 16. godini morala otići iz Velike Britanije zbog braka koji je bio dogovoren u Pakistanu. Odande je ipak uspjela pobjeći u 28. godini.

Peticiju je pokrenula internetska stranica change.org u Kanadi. U Velikoj Britaniji do danas je prikupljeno oko 30.000 potpisa.

Nominacije za Nobelovu nagradu za 2013. završit će se u veljači.

Malalu su hitcem iz vatrenog oružja 9. listopada u Mingori, na sjeverozapadu Pakistana, ranili naoružani napadači koji su zaustavili školski autobus kojim se ona vozila. Šest dana kasnije s prostrijelnim ranama na ramenu i na glavi, prevezena u bolnicu u Birminghamu specijaliziranu za liječenje britanskih vojnika u Afganistanu. U petak je bolnica objavila fotografije djevojčice koja se oporavlja kako sjedi i čita knjigu.

Pakistanski talibani potvrdili su da su napali školski autobus s ciljem da naštete Malali jer se zalagala za obrazovanje žena, odnosno za zapadne vrijednosti. Djevojčica je postala simbolom otpora talibanima u njihovu nastojanju da ženama uskrate obrazovanje.

Ostavi komentar koristeći Facebook