SDP napravio što HDZ nije htio: Bačić se predomislio, a Zmajlović dopustio Cemexu spaljivanje otpada

Grad kaštela pokrenut će upravni spor protiv Ministarstva zaštita okoliše, potvrdio je Indexu predsjednik Gradskog vijeća Darko Varnica. Kaštelani se ne slažu s odlukom ministra Mihaela Zmajlovića kojom je dopustio Cemexu spaljivanje otpada u pećima. Zanimljivo je možda da je Zmajlović uznemirio Kaštelane rješenjem koje je zapravo potpisao njegov prethodnik iz HDZ-a Branko Bačić.

 

SDP prihvatio HDZ-ovo rješenje za spaljivanje otpada u Cemexu

“Rješenje je izdano i potpisano uoči izbora pa je povučeno, ali formalno pravno postoji i ako želimo poštivati pravnu državu i osigurati povjerenje u sustav, nije bilo druge do poštivati ga”, pravdao je danas u Kaštelima ministar Zmajlović rješenje Branka Bačića, koji se ipak predomislio nakon intervencije lokalnih HDZ-ovaca.

“Tu odluku je HDZ povukao iz političkih razloga”, uvjerava nas predsjednik kaštelanskog Gradskog vijeća. Dakle, ispada da je SDP-u prihvatljivo ono što je HDZ-u bilo neprihvatljivo. Makar uoči izbora. I nije im nešto previše pomoglo.

 

Grad Kaštela protiv spaljivanja

“Stav Gradskog vijeća Kaštela je jasan. Mi smo protiv spaljivanja otpada u Cemexovim pećima zbog nepovoljnog utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi”, kaže Varnica. Kaštelanski političari svrstali su se tako uz eko aktiviste u Kaštelima, koji se kontinuirano i vrlo angažirano već dobrih godinu dana bore protiv spaljivanja otpada u Cemexu.

 

Cemex: Borba za radna mjesta i čuvanje okoliša

Tvornica cementa prije deset dana je izvijestila kako su dobili zeleno svjetlo za novo pogonsko gorivo, koje za razliku od Kaštelana, vide kao svoj doprinos zaštiti okoliša, ali i očuvanju radnih mjesta. U nekoliko navrata su istaknuli kako je nova tehnologija bezopasna, no Kaštelane baš i nisu uvjerili. Zasad se od spaljivanja željezničkih pragova odustalo, jer u Hrvatskoj nema sirovine. Tako bi se spaljivao samo drvni otpad.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...