Sedam dobrih razloga zašto trebate jesti manje kruha

Iako predstavlja namirnicu koja se svakodnevno nalazi na tanjuru, postoje brojni razlozi zašto je dobro jesti znatno manje količine kruha. Ako primjećujete da se na vašem meniju u većim količinama nalazi kruh, ali i peciva, kolači i keksi, vrijeme je da poduzmete neke promjene ako želite održati tijelo zdravim i kazaljku na vagi na istome mjestu.

 

Ne sadrži nutrijente

Jedan od najvažnijih razloga zašto je dobro jesti manje kruha, posebice vrste bijeloga kruha, kekse i slične namirnice je gotovo potpuni nedostatak hranjivih vrijednosti. Kruhom se u organizam ne unose vlakna ni žitarice pa tijelo ne dobiva potrebne nutrijente. Pšenični kruh je nešto bolji izbor, no ako ste u potrazi za hranjivim tvarima, najbolji izbor je kruh od cjelovitih žitarica, piše allwomenstalk.com.

 

Ima previše soli

Još jedan dobar razlog da jedete manje kruha je činjenica da značajno možete sniziti količinu natrija u organizmu. Veće količine pojedenog kruha, posebice onog obrađenog koji kupujete u klasičnim trgovinama sadržavaju veće količine soli. Pojedena koja kriška kruha ili sendvič s vremena na vrijeme neće vam naštetiti, no treba izbjegavati svakodnevnu konzumaciju. Međutim, postoji nekoliko zdravijih opcija. Pokušajte s kruhom, pecivima i drugim proizvodima od cjelovitih žitarica, druga opcija je kupovanje domaćeg kruha ili pak možete samo kod kuće ispeći svoj kruh.

 

Debljanje

Činjenica je da se od kruha možete udebljati. Ako jedete previše kruha, svi ugljikohidrati, sol, rafinirani šećer i konzervansi će se odraziti na težinu. Naime, to je povezano s inzulinom, stoga je vrlo važno pripaziti na količinu kruha koju jedete. U redu je s vremena na vrijeme pojesti šnitu kruha, no i onda razmislite o njegovim zdravijim opcijama i jedite ga po mogućnosti kao zaseban obrok.

 

Povećani zdravstveni rizici

Bez obzira na to jedete li narezan kruh, pecivo, kekse ili tijesto za pizzu, ako jedete previše tih namirnica, stavljate svoje zdravlje u opasnost, a upravo su zdravstveni rizici jedan od najboljih razloga da jedete manje kruha. Od šećerne bolesti, visokog krvnog tlaka pa do srčanih bolesti, prevelike količine kruha dovodi do zdravstvenih problema, pa čak iako jedete veće količine kruha od cjelovitih žitarica.

 

Nećete biti siti

Jedenje manje količine kruha smanjuje apetit, posebice ako ste ljubitelji bijeloga kruha. To je zapravo izravno povezano s hranjivim tvarima, odnosno njihovim nedostatkom, u određenim vrstama kruha. Međutim, ako odaberete kruh od cjelovitih žitarica, to zasigurno pomaže, no svejedno valja pripaziti da ne pojedete previše, jer iako ćete biti siti dulje, tu je i faktor debljanja na koji treba pripaziti.

 

Osjetljivost na gluten

Mnogi ljudi imaju netoleranciju ili izraženu osjetljivost na gluten, a postoje čak i neke bolesti povezane s glutenom, poput celijakije. Ako primijetite da vam želudac loše reagira kada jedete kruh, možda imate problema s tolerancijom na gluten. Umjerenost pomaže, no možda ćete morati potražiti druge opcije. Ako snažno reagirate na gluten, najbolje je posve izbaciti kruh iz prehrane.

 

Velika količina ugljikohidrata

Još jedan dobar razlog da jedete manje kruha je količina ugljikohidrata koje sadrži. Naravno, tijelu je potrebna određena doza ugljikohidrata, no njihovo pretjerano unošenje loše je za organizam. To je razlog zašto je umjerenost tako važna, pogotovo ako aktivno pokušavate izgubiti na težini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...