Meditacijom do osobnog rasta i razvoja

Povodom objavljivanja “Bhagavad Gite” u izdanju udruge Nara, u Gradskoj knjižnici Zadar u utorak, 4. prosinca s početkom u 18 sati organizira se predstavljanje knjige popraćeno predavanjem “Bhagavad Gita i različiti sustavi Joge” koje će održati Zoran Krneta, Zadranin koji živi i radi u Puli, učitelj s 25 godina iskustva podučavanja tradicionalnih sustava Joge i Vedante. Krneta ističe kako na svome predavanju želi objasniti s jedne strane tradicionalni, te s druge strane onaj manje popularni, marketinški ili komercijalni pristup Jogi.

– “Bhagavad Gita” je jedinstveno djelo. Smatra se esencijom filozofskog i religioznog promišljanja vedske Indije. Ona je duhovni i praktični vodič svakodnevnog života ogromnog broja ljudi, a koja izlaže srž znanja o transcedentalnoj stvarnosti iz perspektive svih sustava indijske filozofije uključujući Jogu. “Bhagavad Gita” se smatra tradicionalnim tekstom Joge, no ona također iznosi i filozofiju Vedante, filozofije koja znanje dovodi do svog vrhunca, a tražitelja do kraja puta njegovih duhovnih napora. Time “Bhagavad Gita” nadograđuje i nadilazi znanje Patanđalijevih Joga sutri. Iz tog se razloga “Bhagavad Gita” smatra nezaobilaznim tekstom Vedante zbog čega je bila na repertoaru komentiranja brojnih vedantinskih mislilaca uključujući i one najpoznatije počevši od Šankare, Ramunuđe, Madhave i Nimbarke, istaknuo je Krneta.

Predavanje “Bhagavad Gita i različiti sustavi Joge” je kritički osvrt i na danas prisutne moderne sustave Joge s obzirom na činjenicu da je Joga na zapadu intenzivno prisutna zadnjih 50 godina. Znanstveni svjetonazor promijenio je razumijevanje duhovnosti.

– Najočitiji primjer je Joga iz koje su izbačeni njeni najvitalniji dijelovi kako ona ne bi kompromitirala današnji materijalistički i potrošački sustav životnih vrijednosti. Tako su i brojni duhovni učitelji poput Mahariši Maheš Jogija, Šrila Prabhupada, Šri Ravi Šankara, Deepaka Chopre prilagodili tradicionalna učenja Joge i Vedante svatko na svoj način i radi svojih vlastitih potreba i ciljeva. Na predavanju ću dati uvod, pregled i pristup Jogi koja se u Indiji tradicionalno podučava. Naime, mi na zapadu smo sve podredili prodaji te se Jogi pristupa površno, ona se smatra nekakvim vježbama, odnosno tretmanima koji služe poboljšanju zdravlja. Joga postiže učinak u redukciji stresa i djeluje na zdravlje, ali to je njezina površinska vrijednost. Ona nosi odgovore na temeljna pitanja, tko smo, što smo te ukazuje kako realizirati i pronaći sebe u ravnoteži sa samim sobom, prirodom, svemirom i Bogom, naglasio je Krneta.

“Bhagavad Gita” je objavljena iz potrebe da se ona objasni u kontekstu sadašnjeg trenutka, trenutka u kojem je njeno izvorno tumačenje odsječeno od njenih tradicionalnih korijena, potrebe da se pravilno prevede i pročisti od onih slojeva značenja koja joj u izvornom tekstu ne pripadaju, i konačno da svi ljubitelji Joge otkriju nova duhovna iskustva kroz produbljenje vlastitog razumijevanja ovog dragocjenog teksta.

– Joga nije pristup koji isključuje religioznost kao pojavu u razvoju pojedinca. Ona zastupa razvoj pojedinca po etičkim i moralnim vrijednostima te odgovara na pitanja koja se tiču religioznosti čovjeka. Joga pokušava dati odgovor na pitanja vezana uz religioznost u smislu mistike života. Ovaj prijevod je kritički osvrt na ono što se posljednjih godina s njom događa na zapadu, drugim riječima, marginaliziraju se osnovna pitanja vezana uz Jogu. Na predavanju ćemo pokušati dokučiti što je moderna Joga te se na to i kritički osvrnuti, kazao je Krneta.

“Bhagavad Gita” je knjiga koja je namijenjena meditantima početnicima, ali i predanim dugogodišnjim meditantima. Praktični čovjek može u Jogi prepoznati sebe u svakodnevnim životnim dvojbama.

– Jedna od njih je svakodnevna životna situacija pojedinca koja počinje sukobom razuma i emocija, što je jedna vrsta gubitka integracije te stoga postoji potreba za znanjem koje bi uskladilo ravnotežu intelekta i emocije, koje nas sprječava činiti djela koja nas kompromitiraju. Jednom kada pojedinac počne s određenom praksom u ovom djelu će naći zbirku iskustava vezanih uz svoj osobni rast i razvoj. “Bhagavad Gita” čita se svakodnevno i polako. Čak iako ne razumijemo neke stvari, iskustvom kroz praksu Joge nam se to znanje razotkriva. Knjiga ima oko 700 stihova te je znanje u njima sažeto tako da u svakom stihu možemo naći dubinu vezanu uz sam naš život i sve što nas okružuje. Ona nije u slobodnoj prodaji jer se ne čita kao bilo koja druga knjiga, no svi zainteresirani je mogu nabaviti kontaktirajući našu udrugu, kazao je Krneta.

“Bhagavad Gita” je zbog snage autoriteta koji posjeduje bila zloupotrebljavana na način da je pogrešno prevođena, ovisno o autoritetu filozofske škole ili religioznog pokreta koji su njeno tumačenje podredili vlastitim argumentima i stavovima.

– Sanskrt je jezik koji dozvoljava jednu širu interpretaciju, odnosno slobodu tumačenja te je upravo stoga bio često zloupotrebljavan. U svom prijevodu sa sanskrta slijedio sam tradicionalnu nit poduke Joge. Tekst je potpuno pročišćen od sektaških, filozofskih i sl. utjecaja, dakle dosta je objektivan. U njemu donosim sve aspekte Joge na tradicionalan način. Na svojim predavanjima pozivam ljude da unaprijede kvalitetu svog života te da krenu putem na kojemu će dobiti odgovore na temeljna ljudska pitanja, a meditacija je taj put. Na ovom predavanju pokazat ću ljudima što bi trebali naučiti i napraviti kako bi svoj život doveli do točke da ima smisao i kvalitetu te da se napokon mogu staviti pod nazivnik potpunog i realiziranog čovjeka, zaključio je Krneta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...