Nastavlja li se ignoriranje i nesuradnja gradskih i lokalnih vlasti prema obrtnicima?

Udruženje obrtnika Zadar danas je u svojim prostorima  predstavilo  7 zahtjeva prema budućoj lokalnoj vlasti. Problema je mnogo, a aktualna financijska kriza koja trese cijelu državu  ih je samo produbila.  U obrtničkoj struci je u Zadarskoj županiji zaposleno čak 9,428 ljudi, što dovoljno govori o tome koliko ljudi ovisi o očuvanju i zaštiti svih obrta.

Na problem otkupa poslovnih prostora, točnije odbijanje gradske vlasti da proda poslovne prostore u kojima mnogi obrtnici već godinama djeluju, ukazali su Stipe Knežević i Vinko Pavlović.

Od gradskih prostora smo svojim sredstvima učinili atraktivne poslovne prostore, a lokalne vlasti nisu učinile ništa da ih otkupimo. Udruženje obrtnika ovime želi izvršiti pritisak na vlast da nam dozvoli da otkupimo te prostore, kazao je Stipe Knežević, predsjednik Udruženja obrtnika Zadar.

Mislim da sam gradski prostor od 9 m2 u kojemu radim već  46 godina već  nekoliko puta otplatio, no od strane vlasti stalno nailazim na odbijanje da ga i otkupim, nastavio je u istom tonu Vinko Pavlović, potpredsjednik Udruženja.

Davor Hofman, obrtnik koji je svoj urarski zanat naslijedio od oca, govorio je o problemu zaštite tradicijske baštine.

Vrijeme i tehnologija su pregazili struku. Mi danas ručno radimo ono što strojevi ne mogu. Nužno je da vlasti prepoznaju vrijednost tradicijskih obrta, te im poticajima pomognu kako bi se održali, kazao je Hofman.

Problemi kod izdavanja građevinskih dozvola, problemi na otocima, postavljanje reklama u jezgri grada Zadra, davanja prema gradu i uključivanje obrtnika u rad odbora pri zadarskom gradskom vijeću su ostali zahtjevi koji su pojedinačno predstavljeni od nekoliko zadarskih obrtnika.

Neven Vitlov je ukazao na probleme vodoopskrbe i transporta na zadarskih otocima koji život na njima čine teško održivim. Opće je poznato da hrvatski otoci u mnogočemu zaostaju za kopnom.

Rješavanje ovakvih problema je neizbježno, ako želimo spriječiti iseljavanje populacije i propadanje otoka.  Jedan od problema koji koči obrtnike u građevini  je neefikasnost i sporost izdavanja građevinskih dozvola, čime se između ostaloga potiče rad na crno. Nemogućnost naplate potraživanja je također vrlo aktualan problem, koji vlasti ignoriraju, kazao je Neven Vučetić iz Udruženja obrtnika.  Mate Lukin, jedan od novih članova udruženja predstavio je problem oko postavljanja reklama u staroj gradskoj jezgri. Gradska vlast i tu pokazuje nerazumijevanje prema obrtnicima, potpuno zanemarujući činjenicu da su upravo oni ti koji stvaraju  kapital čime potiču razvoj grada i županije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...