Novi registar birača ispravlja nepravdu prema 16.000 osoba

Osobe lišene poslovne sposobnosti u većini zemalja nemaju pravo glasovati na izborima. I Hrvatska je bila među njima. No izmjenama Zakona o registru birača, koje je Sabor nedavno donio, to se promijenilo. Lokalni izbori u svibnju tako će biti prvi na koje će izaći 16.000 osoba lišenih poslovne sposobnosti.

Fadil Špuren od punoljetnosti samo gleda kako drugi ubacuju listiće u glasačke kutije i odlučuju o njegovoj sudbini. No i to se napokon promijenilo. Već u svibnju iduće godine moći će glasovati, i to na lokalnim izborima i izborima za Europski paralment.

Više nisam promatrač, sad mogu aktivno sudjelovati u političkom životu i moj glas je postao vrijedan, možda i odluči, kaže Špuren.

Osim njega, biračko pravo moći će iskoristiti još oko 16.000 osoba koje nemaju poslovnu sposobnost. Kako kaže državna pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, birati i biti biran na izborima je osnovno i temeljno načelo demokracije i ljudskih prava.

Ministar uprave Arsen Bauk također ne skriva zadovoljstvo. Vjerujem da je to jedan mali korak za državu, a veliki korak za te osobe koje su dobile jednu vrstu društvenog priznanja, postojanja i svjesnosti države da žive pored nas, s nama, da imaju pravo kao i mi, rekao je.

U GONG-u očekuju da Zakon neće ostati tek mrtvo slovo na papiru. Očekuju da DIP educira članove biračkih odbora i izbornih povjerenstava kako bi osobe s intelektualnim poteškoćama kada dođu na biralište mogu svoje pravo i iskoristiti.

Ovom zakonskom promjenom Hrvatska je postala tek deveta zemlja koja je omogućila biračko pravo osobama lišenim poslovne sposobnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...