Sindikati Matice odbili potpisati TKU za javne službe

Četiri sindikata iz Matice hrvatskih sindikata neće danas potpisati Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe jer se njime znantno smanjuju primanja zaposlenih u javnim službama, a pogotovo u obrazovanju, istaknuli su sindikalni čelnici na današnjoj konferenciji za novinare.

Novim TKU-om zaposleni u javnim službama izgubit će dvije božićnice i regres, a smanjit će se jubilarne nagrade, dnevnice i naknade za prijevoz tako da će, po računici sindikata, spremačica sa 40 godina staža na godišnjoj razini izgubiti gotovo 13.000 kuna, a učitelj, kojem je već ukinut dodatak od 3, 5, 7 i 9 posto, čak 20.000 kuna.

Osim toga, današnje potpisivanje TKU-a odvija se pod ‘tamnim oblacima’ Vladina prijedloga zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, kojim se derogiraju kolektivni ugovori i sindikalno djelovanje, što je u suprotnosti s konvencijama Međunarodne organizacije rada, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec.

Pozivam sindikate koji namjeravaju potpisati novi TKU da kao uvjet za svoj potpis zatraže od Vlade povlačenje tog zakonskog prijedloga, a predsjednika Republike Ivu Josipovića da zatraži ocjenu njegove ustavnosti, kazao je Mihalinec.

Dodao je da su predsjednik Matice Vilim Ribić i predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak otputovali u Bruxelles gdje će predstavnike Europske Unije izvijestiti o Vladinom kršenju hrvatskog Ustava i zakona.

Predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić upozorio je da bi novi TKU mogao biti tek prvi korak u rezanju prihoda zaposlenih u javnim službama jer je iz Vlade već najavljeno ukidanje tzv. dvostrukih dodataka na plaće.

Nama u prosvjeti ti dodaci čine veliki dio plaća koje su ionako 20 posto ispod prosjeka Hrvatske, a njihovim ukidanjem učitelji i nastavnici bili bi potpuno demotivirani za rad, kaže Laktašić.

Prosvjetarima je već ukinut dodatak za složenost posla od 3, 5, 7 i 9 posto, a ako se ukine i dodatak na radni staž od 4, 8 i 10 posto, te prosvjetni dodatak od 13,7 posto, plaće onih s 35 i više godina staža će pasti za 2000 kuna mjesečno, što znači da bi učitelj sa 40 godina staža umjesto sadašnjih 6.300 kuna primao plaću od samo 4.300 kuna, istaknuo je Laktašić.

Dodao je da dok Vlada reže prihode javnih službenika, premijer Zoran Milanović apelira na javna poduzeća da pokažu solidarnost s javnim službama i ne isplaćuju si božićnice. Možete misliti da si javna poduzeća neće isplaćivati božićnice, možda jedno ili dva poduzeća’, ogorčen je Laktašić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...