EBRD snizio Hrvatskoj prognozu rasta

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predviđa u sklopu ažuriranih gospodarskih prognozi za tranzicijska gospodarstva da će hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini porasti za 0,8 posto, čime je snizila dosadašnju prognozu za 0,4 postotna boda.

Banka je u ažuriranim prognozama ujedno potvrdila procjenu iz listopada o padu aktivnosti u hrvatskom gospodarstvu za 1,9 posto u 2012. Hrvatska ostaje u recesiji, konstatiraju u EBRD-u, ukazujući na pad aktivnosti u prošloj godini za gotovo dva posto. Ocjenjuju također da su slabe šanse za značajan oporavak u 2013. godine.

Hrvatsko gospodarstvo nastavljaju pritiskati dugotrajni problemi nekonkurentne privrede, nefleksibilnog tržišta rada i neučinkovitog javnog sektora. Određeni poticaj gospodarstvo će možda dobiti od ulaska u EU, zakazanog za 1. srpnja 2013., kaže se u priopćenju.

Snižena je i prognoza rasta u 2013. za podregiju srednje Europe i baltičkih zemalja u koju EBRD svrstava Hrvatsku, na 1,2 posto, nasuprot u listopadu procijenjenih 1,7 posto. Uz Hrvatsku, EBRD u tu podregiju još ubraja Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Slovačku i Sloveniju. Za 2012. procijenjen je njezin rast od 1,3 posto, nasuprot 1,4 posto iz listopadske procjene.

Od zemalja u okruženju izrazitiji pad gospodarstva EBRD predviđa samo Sloveniji, i to za 2 posto, čime je potvrđena procjena iz listopada. Pad prognozira još samo Mađarskoj, premda slabašan, od 0,1 posto, dok izrazitiji rast u ovoj godini mogu očekivati samo baltičke zemlje, u rasponu od 2,9 posto do 3,1 posto.

Za čitavu regiju djelovanja EBRD u 2013. predviđa rast gospodarske aktivnosti po stopi od 3,1 posto, u odnosu na ranije procijenjenih 3,2 posto. Procjena ukazuje na opetovano umjereno ubrzanje aktivnosti, u odnosu na prošlogodišnjih 2,6 posto. U 2011. aktivnosti su porasle čak 4,6 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...