Pacijenti strahuju da će im sanacija ugroziti prava

Zadarska županija uputila je zahtjev Vladi da donese odluku o sanaciji Opće bolnice Zadar u zadanom roku. Vjerujem da će se sanacija realizirati i da bi od travnja trebale započeti sanacije općih bolnica. Iz Vlade očekujemo potvrdu, ali nisam vidio da postoji rok u kojem Vlada treba donijeti odluku o sanaciji. Nakon odluke o sanaciji, sanacijsko vijeće donosi prijedlog plana sanacije, a potom Ministarstvo donosi program sanacije, kaže Josip Kraljić, dugogodišnji pročelnik Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije. Dodao je da još uvijek nije određen ni sanacijski upravitelj koji bi mogao biti netko iz zadarske bolnice, ali i iz neke druge zdravstvene ustanove.

Najavljene sanacije za sobom će povlačiti rezanje troškova, ali još uvijek nije odlučeno točno kojih, najvjerojatnije će se napraviti “outsourcing” nezdravstvenih djelatnosti. Ipak, mnogi pacijenti se boje da bi sanacija i reforma za sobom mogle povući i smanjenje prava pacijenata i osiguranika, kao i kvalitetu zdravstvene usluge u bolnicama.

Dubravka Finka, predsjednica zadarske podružnice Udruge za zaštitu prava pacijenata smatra da svako rezanje troškova utječe na neka prava. No smatra, da proces sanacije ne mora utjecati na prava pacijenata, ali mogao bi utjecati na prava osiguranika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...