Doznajte gdje će biti najviše zapošljavanja!

Država će prvi put za novootvoreno radno mjesto davati potpore. Poduzetnici koji primjerice ulažu u nerazvijene dijelove Hrvatske, dobivat će i do 9.000 eura za svako novo radno mjesto.

Ulaganje u robotiku samo je jedan od planova jedne inovativne zadarske tvrtke. Raste im izvoz i potražnja za elektromotorima sve je veća, a planiraju zaposliti do 10 novih radnika. Vrijednost projekta je veća od šest milijuna kuna.

Sve ovo je dovoljno da bi od države mogli tražiti poticaje, a pomoć države očekuje čak 86 poduzeća s projektima vrijednim 2,5 milijardi kuna. U planu je izgradnja hotela, etno turističkih zona, aquaparka, biorafinerija, prerađivačkih industrija i hala.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je zadovoljan jer brojke govore da će biti puno više projekata nego prošle godine. Tako oni koji apliciraju za nova radna mjesta, od države će po zaposleniku dobiti od 3.000 do 9.000 eura, ovisno o postotku nezaposlenosti u županiji u kojoj pokreću investiciju. Druga vrsta poticaja ovisi o vrijednosti investicije.

Za 50 tisuća eura i tri radna mjesta, tvrtka će biti oslobođena 50 posto poreza na dobit u pet godina. Za milijun eura vrijednu investiciju i pet radnih mjesta, bit će oslobođena 50 posto poreza na dobit u 10 godina, a za investiciju vredniju od tri milijuna eura i 15 radnih mjesta, tvrtka će 10 godina biti oslobođenja 100 posto poreza na dobit, piše Dnevnik.hr.

”Ako su porezna rasterećenja, oni će krenuti po godišnjim prijavama od sljedeće godine, ako su za novozaposlene, oni će krenuti nakon što su ljudi godinu dana u radnom odnosu”, kazao je Maras.

Za poticaje se javilo najviše tvrtki iz Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Splitsko dalmatinske županije i Grada Zagreba, a niti jedna tvrtka iz Ličko-senjske i Šibensko-kninske županije, gdje je nezaposlenost najveća.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...