Cigarete godišnje ubiju 6 milijuna ljudi

Dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacija (WHO) Thomas Sukwue je izjavio kako od posljedica pušenja cigareta godišnje u svijetu život izgubi oko šest milijuna ljudi. Istaknuo je, međutim, kako su samo polovica smrtno stradalih aktivni pušači dok ostatak čine nepušači ili pasivni pušači.

Zabrinjavajuć je podatak da drugu polovinu čine osobe koje nisu pušači, ali su svakodnevno izložene duhanskom dimu. Tako, primjerice, u Africi 11,5 posto osoba svaki dan koristi duhan dok je polovica od tog broja izložena duhanskom dimu. Sukwue je kazao kako, primjerice, u Gambiji oko 600.000 osoba koje izgube život u toj afričkoj zemlji nisu pušači već stradaju od izloženosti duhanskom dimu. Napomenuo je da se treba veća pažnja posvetiti isticanju rizika povezanih sa cigaretama, ali i mjerama koje treba poduzeti kako bi se smanjio broj pušača.

Postoje stavovi da je potrebno u potpunosti zabraniti reklame, promoviranje i sponzoriranje duhana kako bi se smanjio broj pušača, ali i stopa smrtnosti osoba pod utjecajem duhanskog dima, odnosno pasivnih pušača. Sukwue je istaknuo kako mnoge reklame i sponzoriranje cigareta odvlače pažnju većine osoba od štetnosti duhanskog dima, jer se šalju poruke da je pušenje nešto normalno i bezazleno.

Međutim, posljednjih godina mnoge zemlje u svijetu uvode mjere kao što su visoki porezi na uvozne duhanske proizvode i zabranu pušenja na javnim mjestima kako bi se smanjio broj pušača. Određena istraživanja pokazuju da većina osoba počne pušiti prije 20 godine starosti. Istraživanja su pokazala i da jedna trećina mladih počne pušiti pod snažnim utjecajem reklama, promoviranja i sponzoriranja duhana. Također, 78 posto mladih osoba između 13 i 15 godina starosti su svakodnevno izložene određenoj vrsti reklamiranja cigareta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...