Neven Mimica dobit će povjerenje EP-a

Hrvatski kandidat za povjerenika Europske komisije Neven Mimica dobit će povjerenje Europskog parlamenta, potvrdili su za HTV čelnici dviju najutjecajnijih političkih skupina – pučana i socijalista. No hrvatski će kandidat za mjesto u europskoj vladi trebati dodatno pismeno objasniti svoje odgovore na dva-tri pitanja postavljena na jučerašnjem parlamentarnom ispitivanju.

Mogu zaključiti da će nam Mimica, koji se predstavio kao ozbiljan kandidat, dati dodatna objašnjenja. Uvjeren sam da će europski pučani poduprijeti njegov izbor za povjerenika, izjavio je pučanin Andreas Schwab. Mimica poznaje probleme potrošača i to je najvažnije. Zato je moja politička skupina odlučila reći ‘DA’ njegovoj kandidaturi. Uvjereni smo da će čvrsto surađivati s Parlamentom, izjavila je Evelyne Gebhardt, zastupnica europskih socijalista.

Kako se doznaje, dodatna pitanja Mimici, na čemu su ustrajali pučani, zapravo su manevar kojim europarlamentarci pritišću Europsku komisiju. Od Mimice žele posredno dobiti jamstva da će Bruxelles financirati predviđene projekte čak i ako dio proračuna Unije, namijenjen zaštiti potrošača, bude smanjen. Mimica je već doznao što i komu treba pismeno objasniti. Završno parlamentarno zeleno svjetlo prvi hrvatski povjerenik dobit će na zasjedanju u Strasbourgu za tjedan dana.

Hrvatska vlada kandidirala je Mimicu za povjerenika 25. travnja, a isti dan predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso prihvatio je tu kandidaturu i Mimici dodijelio resor zaštite potrošača. Mimica se dugo pripremao za vrući intervju pred članovima parlamentarnog odbora. Neslavno islustvo njegova imenjaka Nevena Matesa pokazuje da Bruxelles hrvatskim kandidatima ne namjerava progledati kroz prste.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...