Pri izgradnji objekta više neće trebati idejni projekt

Završena je javna rasprava o izmjeni Zakona o prostornom uređenju i gradnji, kojima se razdvaja na dva zasebna zakona, o gradnji i onaj o prostornom uređenju. Novina ima mnogo, a ključna je da pri izgradnji objekta više neće trebati idejni projekt. Arhitekti upozoravaju da to nije dobra ideja.

Promjene u Zakonima o prostornom uređenju i građenju te o građevinskoj inspekciji. Naime, prema novome prijedlogu Zakona o prostornom uređenju predviđena je jasnija procedura za donošenje prostornih planova. Među ostalim zakon predviđa da se lokacijska dozvola izdaje samo u izvanrednim situacijama, primjerice za eksploatacijska polja ili građevine koje su u funkciji eksploatacije i skladištenja mineralnih sirovina te za postupke za koje je potrebno izvlaštenje ili postupno građenje.

Novi Zakon o građenju predviđa ukidanje svih dozvola osim građevinske. Ona će se izdavati na temelju glavnog projekta i pritom nisu kao do sada potrebni idejni, glavni i izvedbeni projekt. Pritom plaćanje vodnog i komunalnog doprinosa više neće biti uvjet za izdavanje građevinske dozvole, već će se oni plaćati nakon izdavanja dozvole.

Izmjene zakona o građevinskoj inspekciji ubrzale bi rad inspekcije, a uvode se i veće ovlasti komunalnim redarima. Naime, moći će u slučajevima kršenja zakona izaći na teren umjesto građevinskih inspektora.

Prvo čitanje zakona očekuje se do sredine srpnja, a na jesen i njegovo prihvaćanje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...